Tuesday, February 24, 2009

Pelik ke...x kot...

Apa punya tajuk daaa. Puas aku pikir nak bubuh tajuk apa. As my earlier entry, i did mentioned that i just came back from Pekan, Pahang. Umah mertua for BIL wedding reception. When I was in Pahang, i like to have a window shopping at their mall/supermarket or even night market. Maybe it is a bit annoying my in-law family hahahha because i dont like to stay any longer at home once we arrived there. Why? To me, east coast state are very famous with their decent, rare n simple foods/dishes/spices/sauces. Many things i can found at their mall/market. When i found those pelik2 foods, i like to have a try. Either eat in or buy/tapau. X percaya...look at these..

Nasi dagang ni dibungkus dalam bentuk kon. Kat Serdang ni, bungkus mcm nasik lemak je. Walaupun, lauknya isi ikan tongkol tu lebih kurang besar duit 50 sen tapi rasa dia memang syok n cukup2 je untuk jumlah nasik banyak tu.rasanya x de yg kurang, x de yg lebih..just nice.

Ni kuih apa, aku pun xtau. Beli otw balik KL. Tanya saudara Bob, ceh dia pun x tau gak. Dalam kuih ni ada mcm inti kastad kaler ijau...nih..

Sedap bangat sehhhhh!!! Aku x pernah jumpa kat Serdang/Bangi/KL ni. Sapa tau nama kuih ni, tolong bgtau ek? Ibu emiralisa? Kata anak jati, kan:)

Antara rempah ratus yg sempat aku rembat dgn masa merayau ditetapkan Mr.Driver, for 10 minutes only. Beli otw nak balik KL kat Pasaraya Eng Hong.

Roti 'Pandan Cocoa Mix'. Nampak mcm besa je kan kat korang..tp 1st time aku rasa roti ni, perghh bestnya. Makan gitu pun sedap. Kalah Gardenia walaupun lagu temanya 'sedap dimakan begitu saja', x leh kalah ngan rasa roti ni. Tp Gardenia is more fluffy compare to this roti la kan. Ada rasa pandan, vanila, koko bila dimakan. Kimi n najmi pun layan gak roti ni.

Actually, i have many to share here...those food that i have just tried and very familiar to east coast people. Luckilly, Cikbob from this area. So, i learn to eat those food from him - satar, budu, otak2, fresh kepok leko (mkn x yah goreng, rebus/kukus je), lompat tikam ( i cannot imagine how this kuih name was given:p), nasi kerabu, laksam, cek mek molek apa lagi ek.... Tapi sampai sekarang kuih 'akok' tetap x leh masuk tekakku. I am still trying to prepare the menu as delicious as his mum's cook. Ceh mana bule...terer gile masak weh!! Ampunkan patik ye Tuanku..akan patik teruskan juga mencuba hahahaha..

10 comments:

ibuemiralisa said...

alamak...rakyat sejati pun tatau la! bab kuihmuih saangaatttt la fail!
(fail bab buat dan juga makan...huhu..)

papepun..owh rindunyer tanah air!!!

moon said...

hahaha...pe la chef ni kuey tu pn xtau nme...namenyer apam sarawak tau...kalo kt sni kulitnyer waner ijo...mmg beh giler...xjemu mkn tau...

Shima Sulaiman said...

ibu emiralisa : ceh hari bergegar2 ckp anak jati sana...dia pun hancus kakakaka

moon : i didnt say that i am a chef kannnnnn!!!! still learning. Kena cari resepi apam tu. Sbb sedap n x cukup plak mkn hr tu. Anyway, tq for visiting my blog. Byk sgt link. x tau nak bubuh link yg mana :P

aid said...

wah wah besnye mung...makan sokmo....peliknye kuih2 tuh....nanti mung tau resipi dia, pas le kat gua....weh sp moon tuh....huyooo semue kuih ye dia tau....terror ke dia ni msk...muakahkahkahkahkiok

Shima Sulaiman said...

entah....masuk x bg salam pun..siap perli lg tuh..ye la kita ni org selangor kan..mana la kenal kuih2 org pantai timur ni..:p nnt le kot jumpa resepi tu gua pas kat lu..

myza said...

qasima..kuih yg inti dia hijau tu mase kecik2 mak selalu sediakan (xtau la beli ke buat)..kami tukang makan aje..tp dulu inti dia bukan hijau tp kuning.nama dia apam kaya kot.sbb inti dia manis n wangi macam bau kaya pandan tu.pastu kulit dia kt luar tu lembut saangattt..wah rindu nye nk mkn...roti tu mmg glemer kat sini.pelik juga tgok qasima layan borong roti kalerfol tu..hikhik..lain kali nk jalan lagik cr benda2 pelik(bg org selangor) bagitau la okeh..

Shima Sulaiman said...

ahaks malunya...eh tanya la mak cemana nak buat...akak mmg x pernah jumpa kat sini kuih tu...sedap plak tu..akak google cr resepi dia, tp x de la..cr ikut nama komentar kat atas tu.:p..roti tu siap beli bw balik sini lagik hehehehe...kimi n najmi suka sgt..cik bob lg la, mcm pelik plak kat dia.:) ha tu la lenkali akak balik sana bw la jln2 mkn benda yg org s'gor jarang jumpa. Org sana memang kaya dgn menu2 y sedap2 n simple2 nih..Ceh panjang lak komen

Anonymous said...

Laaaaa....itu kuih haaa.....pakcik dulu selalu makan tu......memang sodap....sodap bona ( buleh buek lagu cam lagu Hattan...biso bona).
Namo eii kuih "APAM berInti".....Inti ei tu orang buleh lotak macam2 ...ikut la...sapo yang buek. Ado orang lotak inti kelapo, inti serunding, inti daun sirih pun ado gakkkk.....tapi namo ei ....Apam berInti...he he he.....
Sapo lak yang cakap tu APAM SERAWAK.....Orang Serawak pun takdo yang ngaku ei doh......kahhh kahhh...kahhhh

EDEN FROM SERAWAK.....he he he

myza said...

haha..panjang comment kt page senirik ye..cikbob tu kalau dh ank dia suka,bapak dia lg la 100X suka..mmg dia jd mcm xpenah jmpa sbb dia dh lama xjmpa..idop dia pon ngadap train lagi byk dr ngadap muke akak..akakkaka~ jgn mare.nnt sy try cari rasa pnah jmpa dlm buku resepi/majalah.tp xtau la leh trust ke x resepi buku zman skg ni..

Shima Sulaiman said...

Anonymous : TQ for visiting my blog:) X tau la betul ke x nama dia Apam Sarawak sbb try google memang x de langsung nma tu. Kot kuih sedap mesti ada org share kat sini..mungkin info yg x blh dipercayai..

Myza : Tu le cik bob tu. Akad nikah ngan train ke akak ke, akak pun x tau..hahahaha