Thursday, February 4, 2010

Apam ENO

Sedap, mudah, gebu, lembut.....apa lagi erkkk melampau2 plak memuji hasil keje diri sendiri hahahha..ok puan-puan dan tuan-tuan, kononnya si 'pemalas' ini turun ke dapur utk menyediakan juadah kpd keluarga. Tp sbbkan pemalas sgt, MJ main curah je dlm loyang bulat. Sekali bila nak potong, ha hambik ko! Susah & comot la pulak nak dipotong sbb gebu sgt apam ni. So, dinasihatkan sapa yg nak cuba resepi ni, elok la masukkan dlm cawan apam yg sebenar2nya:D Sy suka apam ni..

MJ jumpa resepi ni masa 'jalan2' kat Singapore umah k.nur...hehehhe tks kak sbb sanggup gali dr gobok MYresepi dan menepek resepi tu kat blog akak..Sy C&P je la kak ye. Malas gile nak menaip byk2 lately..

Bahan-bahan ( 40-45 biji )
(Resipi ~ Zara_Klate@My resipi.com)


* 300g tepung beras
* 8-10 sudu besar gula pasir
* 1 sudu besar yeast
* 280-300ml air
* 3 sudu kecil eno utk 3 warna berbeza (1 sudu kecil utk 1 bahagian)
* pewarna merah, hijau


Cara-cara

1. Tepung dibancuh dgn air sdikit². kemudian dimasukkan yeast dan gula. kacau sebati.

2. Bancuhan tepung itu tadi dibiarkan semalaman. (bancuh malam, kukus keesokan pagi)

3. Bancuhan tepung itu dibahagi 3. satu letak warna merah, satu letak warna hijau dan satu lagi dibiarkan warna asal.

4. Masukkan 1 sudu kecil eno dlm stiap satu warna. kacau biar berbuih.

5. Sementara itu panaskan periuk kukus. bila mendidih, letak acuan apam skejap dlm periuk kukus. Kemudian tuangkan adunan tadi ke dlm acuan yg telah dipanaskan.
kukus hingga masak.

6. Bolehla dihidangkan dgn kelapa parut putih yg dicampur dgn sdikit garam. (seeloknye kelapa parut itu dikukus sbentar supaya tak cepat basi)

3 comments:

TREAT AND TRICK said...

Angin apam dah melanda...kak pun baru buat apam tapi tak pakai eno...nanti boleh cuba yang ini...

Sue @ Nenie said...

Salam....
He he he...takpelah, janji sedap kan kak...

Mamajenn said...

TnT, ooo nnt sy try apam resepi akak plak ye...sy pun penggemar apam sbnrnya..

Nenie : Ya, itu yg penting hehehehe..