Wednesday, February 17, 2010

Coklat & Orange Marble Cake

Gong Xi Fa Chai...pada yg menyambutnya. Banyak dpt limau mandarin?..MJ pun sama. Yg kat opis ni sampai x larat2 nak makan. Tu ke yg menyebabkan MJ batuk skrg nih? Hmmm x sure plak..ok meh perabihkan limau2 tu..

C&P dari blog k.jun yummylicious..mintak halal ye kak tepek kat sini. Anak2 Adams agak kureng sikit dgn kek ni. Maybe x memenuhi citarasa mereka. MJ ok je, semua bedal hahaha..

Bahan-bahannya:-
•175 gm gula castor
•175 gm mentega (tanpa garam) - suhu bilik
•175 gm tepung naik sendiri
•1 sudu teh baking powder
•3 biji telor saiz besar - dipukul sikit
•1 sudu besar fresh orange juice
•2 sudu teh parutan kulit oren
•1 sudu besar serbuk koko - dibancuh dengan 2 sudu besar air panas

Untuk Topping:
•100 gm plain chocolate (cooking chocolate)
•15 gm mentega
•1 sudu besar golden syrup
•sedikit parutan kulit oren untuk hiasan

* Untuk topping MJ buat simple je - Didihkan 200ml whipping cream, kemudian masukkan 300 g coklat masakan yg telah dihiris. Kacau sampai larut, last baru masukkan sesudu besar butter. Double boil ye proses ni sume.

Cara Membuat:-
1. Sediakan loyang 18 x 25 c, (7 x 10in) yang telah digris dan dialas dengan baking sheet.
2. Masukkan gula, mentega, tepung, baking powder dan telor ke dalam mangkuk besar.
3. Pukul dengan electric mixer selama 3 - 4 minit sehingga putih dan berkrim.
4. Pindahkan sebahagian adunan ke dalam mangkuk lain. Campurkan dengan orange juice dan parutan kulit oren tadi. Kacau rata.
5. Dalam adunan yang sebahagian lagi, campurkan pula bancuhan coklat tadi. Gaul rata.
6. Tuangkan adunan oren ke dalam loyang dan diikuti dengan adunan coklat. Buat pusingan marble dengan menggunakan pisau. (akak guna chopstick je).
7. Bakar pada suhu 180C selama 35 - 40 minit/hingga kek masak. Keluarkan dari oven dan biarkan kek selama 5 minit, kemudian keluarkan dari loyang dan biarkan sejuk atas wire rack.
8. UNTUK ICING/TOPPING: Dalam bekas tahan panas, masukkan chocolate, mentega dan golden syrup. Masak secara double boil atas dapur. Kacau selalu hingga bahan cair. Angkat dari dapur dan biarkan sejuk dan pekat sedikit sebelum dituang ke atas kek.

No comments: