Ok meh MJ kongsi cara menyediakan pulut kuning:
- Rendam beras pulut bbrp jam sebelum mulakan operasi mengukus. Campurkan serbuk kunyit n asam keping dalam air rendaman beras pulut tu. Bila tiba time mengukus, cuci beras dan kukus seperti biasa.
- Setelah 1/2 jam mengukus, keluarkan pulut dari kukusan dan gaulkan pulut dengan santan yg telah dibancuh dengan sedikit garam. Gaul rata ye.
- Masukkan kembali pulut ke dalam kukusan dan kukus sehingga pulut masak sepenuhnya.
- Hidangkan bersama rendang daging/ayam atau sambal ikan bilis atau ikan masin.
Anak2 adam hanya makan pulut kosong je. Tu pun siap bertambah2. Kononnya nak bg sikit kat mak cik, ha langsung x dapat sbb habis dimakan ahli kelaurga MJ hehehe..
4 comments:
Amboiiiii...sekarang musim pulut yaaaa...mana² singgah, mesti terserempak ngan pulut ni....
ha apa maknanya tu hikhikhik
sedapnyer pulut kuning + rendang..lama dh tak makan...takleh makan pulut laaa..angin...
Sy pun sama sbnrnya kak. X tahan gak makan bebanyak..nnt dok sendawa je..letih...nape ek org kata pulut tu angin? Ada sesapa blh jwb?
Post a Comment