Buat ni ahad lepas. Masa tu Dh br bangun tido petang (keje shift malam..so tidonya bersambung lepas zohor). Bila kejut bangun suruh minum petang, DH nampak menu ni atas meja. Ayat pertama dia, "Besar betul hajat awak ni" hehehehe sambil tersengih. Knp ek, klu masak pulut kuning mesti org kata kita berhajat sesuatu. Jawapan MJ,"Yes, please take a leave and we go for vacation" Jwpn DH, "Ooopsss!"
Ok meh MJ kongsi cara menyediakan pulut kuning:
- Rendam beras pulut bbrp jam sebelum mulakan operasi mengukus. Campurkan serbuk kunyit n asam keping dalam air rendaman beras pulut tu. Bila tiba time mengukus, cuci beras dan kukus seperti biasa.
- Setelah 1/2 jam mengukus, keluarkan pulut dari kukusan dan gaulkan pulut dengan santan yg telah dibancuh dengan sedikit garam. Gaul rata ye.
- Masukkan kembali pulut ke dalam kukusan dan kukus sehingga pulut masak sepenuhnya.
- Hidangkan bersama rendang daging/ayam atau sambal ikan bilis atau ikan masin.
Anak2 adam hanya makan pulut kosong je. Tu pun siap bertambah2. Kononnya nak bg sikit kat mak cik, ha langsung x dapat sbb habis dimakan ahli kelaurga MJ hehehe..
4 comments:
Amboiiiii...sekarang musim pulut yaaaa...mana² singgah, mesti terserempak ngan pulut ni....
ha apa maknanya tu hikhikhik
sedapnyer pulut kuning + rendang..lama dh tak makan...takleh makan pulut laaa..angin...
Sy pun sama sbnrnya kak. X tahan gak makan bebanyak..nnt dok sendawa je..letih...nape ek org kata pulut tu angin? Ada sesapa blh jwb?
Post a Comment