Monday, February 1, 2010

Nasi ayam (My version)

Sbnrnya ni cara org malas nak masak tp selera x hengat:D. So sapa2 yg 'rajin' seperti saya, blh la cuba menu ini. Menu ni byk guna bawang putih dan halia.

Penyediaan nasi:
  • Bawang putih (hiris)
  • halia (hiris)
  • 4 sekawan
  • Butter sikit utk menumis
  • Kiub ayam
  • Beras (bersihkan dan tos)
  • Air secukupnya untuk masak nasi
  • garam sedikit
Caranya :
  1. Masukkan butter dalam kuali dan cairkan.
  2. Tumis 4 sekawan seketika hingga naik bau.
  3. Masukkan bawang putih dan halia. Tumis hingga kekuningan.
  4. Masukkan beras dan gaul seketika. Masukkan garam, gaul rata.
  5. Masukkan beras dalam periuk. Curah air dan masukkan kiub. Kiub tu seeloknya dihancurkan. Gaul sekata & masak.
  6. kalau nak nasi lebih kuning, blh masukkan sedikit serbuk kunyit atau pewarna kuning.
Penyediaan ayam:

  • Bawang putih
  • Halia
  • Ayam yang dipotong mengikut saiz kegemaran (MJ potong ikut saiz anak2 nak pegang)
Caranya :
  1. Tumbuk bawang putih + halia. Perah jusnya dan curah atas ayam yang telah dibersihkan.
  2. Masukkan sedikit garam, kicap cair dan perap dalam 30 minit
  3. Goreng
Penyediaan sup ayam:
  • Masak sup ayam macam biasa. Campak je kiub, confirm sedap..la kata nak ikut org malas masak. Camni la gayanya :D
Penyediaan kicap
  • bawang putih - pecahkan
  • kicap manis
  • sup ayam yg dimasak tadi
Caranya :
  1. Tumis sikit bawang putih, masuk sup, masuk kicap. Nak masin2 sikit, blh je tambah garam. Siap.
Penyediaan cili
  • Cili merah (ikut kepedasan)
  • sup dlm sesenduk je
Caranya :
  1. Blend cili masak yg dibuang bijinya.
  2. Masukkan dalam periuk, letak garam sikit dan sup. Didihkan.
  3. Siap

No comments: