Penyediaan nasi:
- Bawang putih (hiris)
- halia (hiris)
- 4 sekawan
- Butter sikit utk menumis
- Kiub ayam
- Beras (bersihkan dan tos)
- Air secukupnya untuk masak nasi
- garam sedikit
- Masukkan butter dalam kuali dan cairkan.
- Tumis 4 sekawan seketika hingga naik bau.
- Masukkan bawang putih dan halia. Tumis hingga kekuningan.
- Masukkan beras dan gaul seketika. Masukkan garam, gaul rata.
- Masukkan beras dalam periuk. Curah air dan masukkan kiub. Kiub tu seeloknya dihancurkan. Gaul sekata & masak.
- kalau nak nasi lebih kuning, blh masukkan sedikit serbuk kunyit atau pewarna kuning.
- Bawang putih
- Halia
- Ayam yang dipotong mengikut saiz kegemaran (MJ potong ikut saiz anak2 nak pegang)
- Tumbuk bawang putih + halia. Perah jusnya dan curah atas ayam yang telah dibersihkan.
- Masukkan sedikit garam, kicap cair dan perap dalam 30 minit
- Goreng
- Masak sup ayam macam biasa. Campak je kiub, confirm sedap..la kata nak ikut org malas masak. Camni la gayanya :D
- bawang putih - pecahkan
- kicap manis
- sup ayam yg dimasak tadi
- Tumis sikit bawang putih, masuk sup, masuk kicap. Nak masin2 sikit, blh je tambah garam. Siap.
- Cili merah (ikut kepedasan)
- sup dlm sesenduk je
- Blend cili masak yg dibuang bijinya.
- Masukkan dalam periuk, letak garam sikit dan sup. Didihkan.
- Siap
No comments:
Post a Comment