Monday, February 8, 2010

Ikan tenggiri masak kicap

Masak asam pedas, sudah. Masak taucu, sudah. Goreng biasa pun sudah...dah x tau nak masak menda lagi dgn 2 ekor ikan tenggiri DH beli minggu lepas. Sampai ke hari ni pun ada lagi bakinya...waaaa. Meh layan je gambar ni..

Kepada Puan Nowwa, sapa kata x de org google cari resepi masak kicap. Mesti ado punyo. Mako den seikhlas hatinyo menempekkan kek sini masakan berkicap ni yo..

Untuk 'ratu2 dapur' yg tetiba diserang sindrom 'M', buleh yo cubo caro den masak kicap ni ha. Sonang yahamat...

Bahan & caro2 eii sekali:-
- Goreng dulu ikan yg nak dimasak kicap tu.
- ekau blend bawang putih, bawang merah. Agak2 la brp banyak. Kok masak ikan, x yah do bubuh halio. Masak daging ko, ayam ko, baru ekau bubuh sikit yo minah..
- Den suko tumihkan sikit bungo lawang n kulit kayu maneh. Dah wangi baru campakkan bwg yg diblend tadi. Kacau sampai bawang kekuningan.
- Masukkan sedikit air asam jawa, kicap manis & air sikit. Ikut la byk mana kuah yg korg nak.
- Masukkan ikan yg dah digoreng tadi. Masukkan bawang merah yg dipotong bulat. Perasakan garam. Gaulkan agak lama sedikit supaya kuah2 dan ramuan tadi meresap dlm ikan tu.
- Last sekali, masukkan cili masak yg dihiris serong atau dibelah 2 sahaja. Ok siap.

4 comments:

Dessert Queen said...

Hahahha..sodap eh lak ai..yola..bagusla kau tempek tu mama jenn...sonang orang nak gugel..hahahah

Mamajenn said...

nnt den siapkan statistic brp ramai yg search hahahaha

Sue @ Nenie said...

Salam Mama..
Ikan tenggiri ni masak apa pun sedaaapppp kannn....

Mamajenn said...

ye ke? Masak apa lg yg syok? Bg idea skit...pening nak menghabiskan yg dlm fridge tu