Wednesday, February 10, 2010

Ikan Talapia Goreng Mentega

Ini antara ikan sungai yang MJ kurang makan asalnya. Tp setelah berkahwin dgn En.DH ni, MJ mula belajar makan ikan2 begini. Walaupun org tua MJ berasal dari kampung, tp diorg sendiri x makan ikan2 sungai. X tau la kenapa. Bila DH belikan ikan2 sungai seperti ikan talapia ni, mula la x tau nak masak apa. Tambah2 plak, tiba musim keje yg sibuk, kat rumah pun sibuk, sampai x sempat google ke mana2. Jadi, inilah rekaan menu MJ hahahha..ambik idea dr resepi butter prawn cuma x de la buat sarang2 yg guna telur tu. DH kata sedap ngeeeeee;p

Masak sekor je masa tu sbb taktau sapa nak makan. Sekali MJ dah rasa, alamak cam x cukup je..

Bahan-bahannya (Untuk kuantiti seekor ikan sederhana size):

Ikan talapia sederhana saiz - dipotong dan dikelar sikit
Bawang besar - dipotong bulat2
Setangkai daun kari
2/3 biji cili padi - dititik/pecahkan aje
2 sdb butter
1 sdt gula
garam secukup rasa

Cara-caranya:
  1. Ikan yang telah dibersihkan, disapukan kunyit dan garam. Goreng dan asingkan.
  2. Masukkan butter dalam kuali dan cairkan.
  3. Masukkan daun kari dan kacau hingga daun kari agak layu. Masukkan bawang besar, gula, garam sikit je tau, cili padi, kacau2 sikit terus masukkan ikan yg dah digoreng tadi.
  4. Gaul rata dan angkat.
  5. Siap.

2 comments:

Sue @ Nenie said...

Salam Kak..
Saya pun tak makan ikan sg tapi ikan talapia makan pula....Sedapppp isinya lemak² je kannnn...

Mamajenn said...

salam nenie, ha knp dia berlemak tu yg kita x tahu hahahaha opppssss abaikan saja mitos2 mereka yg tidak makan ikan sungai..