Masak sekor je masa tu sbb taktau sapa nak makan. Sekali MJ dah rasa, alamak cam x cukup je..
Bahan-bahannya (Untuk kuantiti seekor ikan sederhana size):
Ikan talapia sederhana saiz - dipotong dan dikelar sikit
Bawang besar - dipotong bulat2
Setangkai daun kari
2/3 biji cili padi - dititik/pecahkan aje
2 sdb butter
1 sdt gula
garam secukup rasa
Cara-caranya:
- Ikan yang telah dibersihkan, disapukan kunyit dan garam. Goreng dan asingkan.
- Masukkan butter dalam kuali dan cairkan.
- Masukkan daun kari dan kacau hingga daun kari agak layu. Masukkan bawang besar, gula, garam sikit je tau, cili padi, kacau2 sikit terus masukkan ikan yg dah digoreng tadi.
- Gaul rata dan angkat.
- Siap.
2 comments:
Salam Kak..
Saya pun tak makan ikan sg tapi ikan talapia makan pula....Sedapppp isinya lemak² je kannnn...
salam nenie, ha knp dia berlemak tu yg kita x tahu hahahaha opppssss abaikan saja mitos2 mereka yg tidak makan ikan sungai..
Post a Comment