Tuesday, August 25, 2009

Chocolate Moist Cake (Kukus)

Sebelum start pose hr tu, teringin sesgt nak mkn kek coklat. Tapi malas sungguh nak buat. Pastu tetiba kawan seperjuangan induksi, Datin Ieka.... membakar lagi selera ku utk buat gak. Kononnya buat utk bg anak2 Adam makan sampingan pagi 1st day pose. Sahur mlm tu jugak aku bedal sepotong. Pg tu, aku potong nak bg diorg makan..di saat serpihan kek nak terjatuh dari pinggannya, aku sambut dan terus masuk ke dalam mulut!!! Waaa masa tu x teringat langsung aku pose..terus gi sinki, kumuh2..godaan sungguh kek coklat ni...hehehhee...meh layan..

X ingat ambik dari blog sapa tp resepi asal dari MyR. Apa2 pun tq la pada pemilik blog tu sbb siap bg tips lagi. Halal ye sy C&P n share resepi ni kat sini. Kek ni lembut, gegar2 masa dah dikeluarkan dari loyang. Anak2 Adam errr termasuk Achue Pait n Balqis kata sedap.
Cuba la jika sudi. Ok Ieka, akak dah tunaikan janji...Jgn lupa beli pengukus dulu:p


Coklat moist cake (resepi asal-myresipi.com).

2 cawan tepung gandum*
2 cawan gula kastor
1 cawan serbuk koko*
1 cawan susu cair
1 cawan air panas
1 cawan minyak jagung (minyak masak pun ok)
3 biji telur gred B
2 sk baking powder*
1 sk bikarbonat*

cara2:-
1.Panaskan periuk pengukus.sediakan loyang .
2.Masukan kesemua bahan kecuali air panas kacau dengan mixer (x perlu lama sgt. Sekadar sebati tu ok la)
3.Masukan air panas kacau lg ..masukan adunan dlm loyang dan kukus hingga masak dlm 1 1/2 jam .

Topping coklat
50g susu cair/segar
100 g coklat masakan
1 sb majerin

-masak secara double boiler (coklat & susu) hingga sebati tutup api kemudian masukn majerin.curah atas kek yg tlh sejuk.

p/s (ini tips dr pemilik blog itu)
- yang bertanda * ayak sekali yer
-pastikan air dh mendidih br kukus
-api jgn terlalu besar nanti kek merekah plak ..sederhana saja
-pastikan tudung periuk di bungkus dgn kain bersih..bg mengelakkan wap jatuh ke dlm kek.
-tangan jgn gatal nk buka2 tudung periuk ker..nk mengintai2 ker.. bior sampai masak ..he3..
-klu kwn2 pakai mixer jgn pukul lame2 janji sebati dah ok.

10 comments:

Ieka said...

iyolah..akan datin memperaktikkan nyer....huahuahua...seyez nampak sedap larr....nyum2!

Mamajenn said...

hahaha selamat berjuang adik ku..semua ilmu dah bg kan...x sabar nak tgk hasilnya nnt..hehehehe

myza said...

ye ke tu tak senhaja tu?haha tu namanya rezki di hari puasa..hihi

Mamajenn said...

Alhamdulillah! BUrpppphhh oooppsss:p

Anonymous said...

mmg sedap..tapi saya bakar..still jd

Mamajenn said...

ooo ye ke...x pernah try bakar lg hehehe...hebat la tu blh menjadi gak

Anonymous said...

pakai cawan yang macam na ni??sukatan??

Mamajenn said...

klu nak accurate, beli cawan sukatan yg jual kat kedai2 bahan bakery tu :D.

Imma said...

mintak ambik resepi boleh..nak cuba buat jugak...tima kasih..mintak halal yer... :-)

Mamajenn said...

ambik la..sy pun copy dr blog org juga...insya-Allah sama-sama dpat pahala berkongsi ilmu dgn org lain:D Selamat mencuba ye