Sebelum puasa hari tu seronok sangat tengok kat umah Diana ada buat pizza, gi umah Nowwa pun ada pizza...Semangat berkobar2 utk menghasilkan pizza sendiri. Maka ini lah yang terhasil..
Inilah sarapan kimi n Najmi semalam. Buat mini saiz dan separuh dari adunan di bawah. Salin dari blog k.ummi kuantan utk base dia..topping buat sendiri ikut apa barang yg ada kat umah
Bahan Base (Blh hasilkan 2 keping sederhana besar)
300 gm tepung gandum/tepung roti (aku guna tepung gandum je...tu je yg ada kat umah hehehhe)
200 ml air
15 gm gula
1 1/2 sdt yis
25 gm shortening
1 sdt garam
1 sdb susu tepung
Cara2nya: (ni utk mereka2 yg x de breadmaker spt aku)
- Masukkan tepung, gula, yis, garam, susu tepung. Gaul rata.
- Masukkan air dan uli biar lembut. Masukkan shortening dan uli lagi sehingga doh x melekat kat dalam mangkuk. Aku uli hari tu dekat 20-30 minit la. Lenguh okey! Biarkan doh seketika sementara kita menyediakan toppingnya. Nanti doh akan naik dan kembang.
Bahan2 topping (utk separuh adunan base ye)
1 biji tomato (atau blh je guna tomato puri)
1/2 biji bawang besar (potong dadu)
2 ulas bawang putih (pecahkan dan cincang2kan)
2 batang sosej (disebabkan anaknda jenis memilih mkn, so, aku hancurkan)
1 biji tomato (potong dadu)
1/2 paket daging cincang
sedikit lada hitam + lada putih
1 1/2 sdt rempah spageti bolognese (blh je klu ada segala serbuk english spices)
2 sdb sos cili maggi
garam
1/4 kiub ayam
Cara2nya:
- Tumis bawangan hingga kekuningan.
- Masukkan daging, kacau seketika dan masukkan sosej. Gaul lagi.
- Masukkan tomato yang diblend. Jika agak kering, masukkan sedikit air. Jgn byk sgt sbb nnt base kembang bila topping berair sgt.
- Masukkan pula tomato yg dipotong dadu, lada hitam, lada putih, rempah. Gaul lagi.
- Masukkan sos cili, garam dan kiub ayam. Kacau rata m tuutp api.
Cara menyediakan pizza:
- Canaikan doh dan letak dalam tray/pizza pan. Sapukan sos cili sikit dan sos tomato sikit atas permukaan doh tadi.
- Curahkan topping ke atasnya dan taburkan mozzarella cheese yang diparut menutupi topping.
- Bakar selama 15-20 minit pada suhu 170°C
- Basr dia x keras pun sampai petang. Simpan sekeping utk berbuka dan panaskan balik, base kekal lembut.
No comments:
Post a Comment