Caranya:
- Tumbuk bawang putih + bawang merah + 1/2 genggam udang kering.
- Tumis bunga lawang, kayu manis, bunga lawang. Masukkan bahan2 yang ditumbuk tadi. Kacau hingga bawangan semua garing/naik bau.
- Masukkan rempah kari daging yang telah dibancuh dgn sedikit air. Kacau sehingga rempah masak/pecah minyak. Masukkan 1/2 cawan air.
- Masukkan santan, nanas yang telah dipotong bulat/separa bulat. Kacau sehingga santan masak ye. Jgn biarkan pecah minyak plak.
- Last sekali, masukkan 2 sdb kerisik, garam, cili masak yg dibelah 2. Semua rasa dah ok, hidangkan.
p/s :
- kalau pajeri terung, campur sikit cili boh dgn rempah kari tu dan tumis sekali
- kalau nanas terlalu masak, masukkan santan dulu dan kacau hingga santan masak. Baru masukkan nanas. Biasanya x berapa sesuai klu guna nanas masak sgt...tp klu dah x de pilihan, x kan nak buang ye tak:D. Bedal aje. Selamat mencuba
3 comments:
tapi pajeri nenas lagi ngancam sbb rasa masam2 manis dia tuh..mmg bertambah2 nasi dlm pinggan..wawawa
mandak usah dilupa diet mu itu!
adess,..
Post a Comment