Friday, August 7, 2009

Kek prune kukus

Last month aku balik kampung sempena 'kempen Buah-buahan Tempatan' di rumah FIL aku kat Pekan. Kebetulan plak kaklong buat kek kukus ni...punya la sedap...nak ku balun abis, kang ada plak kakak ipar sound 'buruk makan sungguh adik ipar ku ini' kekekeke.. untuk memuaskan hati dan tekakku, aku mintak resepi kat kaklong. Ambik dr blog kak ummi kuantan katanya...cubalah...memang sedap, lembut n lemak2 manis.

Bahan:
250gram butter
2 cawan tepung naik sendiri
1 cawan gula
1\2 tin susu pekat
20 biji prune (blend dgn sedikit air)
5 biji telur
5 biji prunes (hiris kasar)

caranyer:
- Didihkan air dalam kukusan, griskan loyang.
- Putar butter bersama gula n susu hingga sebati.
- Kemudian masukkan telur satu persatu sambil putar.
- Masukkan prune yang diblend tadi. Kacau rata.
- kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit..putar sebati.

- Last sekali masukkan prunes yang dihiris kasar, kacau sekejap bagi rata. Tuangkan ke dalam acuan\loyang dan kukus selama 1jam 1\2 atau hingga masak..

Nota : Alkisah masa buat kek ni aku x perasan pun tepung yg digunakan adalah tepung naik sendiri. Pastu dah cuak, sms le tauke tanya kek ni naik ke x. Sebabnya kukus aku jenis yg lebar tp x tinggi. So, takut la kang naik tinggi terlanggar plak penutup kukusan tu...mesti x cantikkan..Tauke kata, naik tp x tinggi sangat..aku pikir balik, apa bhn yg blh menyebabkan dia akan naik..baca balik resepi, barulah terperasan 'TEPUNG NAIK SENDIRI'. Pap! Tepuk dahi..Aku keluarkan balik bancuhan yg dah ready dlm loyang, masukkan dalam mangkuk, curah 1sdt baking powder. Kacau2 n kukus. Alhamdulillah menjadi..bw opis sbb ada Tea Club giliran group aku. Tp aku buat 3/4 adunan aku kukus, lagi 1/4, aku saje test bakar..makan esok harinya, mmg sedap. Klu bakar kek2 begini (kek buah/kek lapis), dinasihatkan jgn makan terus masa dia panas2. Sbb dia mcm keras gitu. So, simpan dulu 1 mlm ke 7/8jam ke, pastu tgk balik kek tu..kek tu akan lembap. Br la syok utk dihidangkan..

5 comments:

sehati sejiwa said...

waaaa...cantik laaaa..camner? tak kena penutup kan?lagipun kek ni senang n sedap...

Shima Sulaiman said...

hahahaha sib baik tak kena penutup..tu yg bertangguh buat sbb risau klu x jadi...dah la keknya sedap..frust jugak le kalau x jadi..tengkiu tauke:D

myza said...

o, bakar pon bleh ek kek ni..gua xrasa lagi huhu :(

Shima Sulaiman said...

nampak cam ok gak bila bakar...tp klu kukus tu memang lembab dia lian sikit dr yg bakar tu..try le buat myza..senang n sedap..

moon n tori said...

BURUK LANTAK SUNGGUH HAHAHA