Bahan-bahannya:
4 keping chicken thigh and leg (Aku bedal je apa yg ada dlm fridge)
8 biji bawang merah - ditumbuk atau dicincang
2 batang serai
1 camt serbuk jintan putih
1 camt serbuk kunyit
1 camt serbuk ketumbar
2 camb gula perang
garam secukup rasa
1 camb sunflower oil atau apa2 minyak masak
* potong serai bahagian hijau dan tinggalkan hanya bahagian putih
* kemudian hiris dan tumbuk atau cincang halus
* kemudian satukan semua bahan dan gaulkan sebati supaya menjadi paste
* masukkan ke dalam freezer bag dan gaulkan dengan ayam
* perapkan ayam dengan bahan2 perapan tadi dan biarkan beberapa jam atau semalaman (Aku perap 2 jam je)
* setelah itu bolehlah dibakar pada suhu 180C selama 30 min (pastikan ayam diterbalikkan sekali supaya kedua2 bahagian masak sekata)
* kemudian panggangkan selama 10 min atau sehingga keperangan (ni x buat pun sbb mak penat u, br balik keje masa tu.)
* bolehlah dihidangkan dengan nasi ayam/nasi lemak atau nasi putih
2 comments:
mcm sodap je buat rempah ayam bbq leh gak ni kan?
blh aja mandak! Kalau pakndak x mo mkn, buat2 majuk pastu mogok dapur x berasap hahahha..
Post a Comment