Wednesday, August 26, 2009

Pajeri nanas

Kalau bulan puasa ni banyak sangat yang teringinnya. Ni antara yang aku teringin sesgt nak makan. Resepi ni kak Izan, Assist Tech aku masa kat Sony dulu ajar..masa ni zaman2 penghujung bulan membujang. Sib baik la akak ni sudi ajar aku masak macam2. Tapi ni antara yg aku suka..asalnya pajeri terung tp dia kata blh je nak tukar pajeri nenas..sama je konsep dia.

Aku ringkaskan di sini cara menyediakannya. Jika ada pembaca2 blogku rasa ada bahan yang blh menyedapkan lagi, sila la usul untuk dikongsi dengan pencinta ilmu kulinari kat luar sana.

Caranya:
- Tumbuk bawang putih + bawang merah + 1/2 genggam udang kering.
- Tumis bunga lawang, kayu manis, bunga lawang. Masukkan bahan2 yang ditumbuk tadi. Kacau hingga bawangan semua garing/naik bau.
- Masukkan rempah kari daging yang telah dibancuh dgn sedikit air. Kacau sehingga rempah masak/pecah minyak. Masukkan 1/2 cawan air.
- Masukkan santan, nanas yang telah dipotong bulat/separa bulat. Kacau sehingga santan masak ye. Jgn biarkan pecah minyak plak.
- Last sekali, masukkan 2 sdb kerisik, garam, cili masak yg dibelah 2. Semua rasa dah ok, hidangkan.

p/s :
- kalau pajeri terung, campur sikit cili boh dgn rempah kari tu dan tumis sekali
- kalau nanas terlalu masak, masukkan santan dulu dan kacau hingga santan masak. Baru masukkan nanas. Biasanya x berapa sesuai klu guna nanas masak sgt...tp klu dah x de pilihan, x kan nak buang ye tak:D. Bedal aje. Selamat mencuba

3 comments:

myza said...

tapi pajeri nenas lagi ngancam sbb rasa masam2 manis dia tuh..mmg bertambah2 nasi dlm pinggan..wawawa

Mamajenn said...

mandak usah dilupa diet mu itu!

myza said...

adess,..