Friday, January 23, 2009

African Marble Cake

Kek ni buat mlm tadi dan makan sambil menonton Puaka Niyang Rapik...Basiclly i cld say that this cake rasanya biasa aje...ceh sesuka hati je komplen resepi org....ikut tekak memasing le..pada kitorg, kek ni basa je..tp sapa2 yang nak try, silalah..

Amik gambar dulu sblm masuk bilik sauna

Nih hasilnya! Terlebih godek sampai adunan emulco tercampur sikit.

Sumber asal : Roshayati Johari
C dr blog Maklang

Bahan2nya
250g tepung naik sendiri
200g gula kastor
300g telur - timbang tanpa kulit (maklang guna 4 biji telur)
1camb ovellate
1camt baking powder
2camb susu pekat
50g air (maklang guna fresh milk)
175g butter - cairkan dan sejukkan seketika
coklat/strawberry/kopi/pandan emulco - pilih satu yg digemari/yg ada dlm peti es

Caranya:
- Pukul semua bahan kecuali butter cair dan emulco, sehingga pekat dan kuantitinya menjadi double.
- Masukkan butter cair dan kacau adunan sebati.
- Asingkan 3 senduk adunan. Campurkan 3 senduk dengan emulco.
- Tuang adunan banyak dalam loyang.
- Tuang sedikit2 adunan emulco dan corakkan atas adunan banyak.
- Bakar (Pastikan adunan hanya separuh loyang sbb kek ni akan naik double)
- Suhu 160°C, 45 minit atau sehingga masak. Setelah masak masak, biarkan 5 minit dalam loyang baru keluarkan. Ini utk elakkan kek jadi kecut. Maklang tu kata la...

4 comments:

Anonymous said...

asyik buek kek je...x de resepi yg gempak lg ke....peh tuh jgn lupe simpan skit utk gua.....muakahkahkahkiok

Mamajenn said...

nak resepi gempak kunun..cekodok pisang pun mu x lepas lg..dah habis le..alang pau tadi..

myza said...

cewah..dah pandai nmpak wat cencorak kek marble.cun cun gambo tu..

Mamajenn said...

practice make perfect kannn