Amik gambar dulu sblm masuk bilik sauna
Sumber asal : Roshayati Johari
C dr blog Maklang
Bahan2nya
250g tepung naik sendiri
200g gula kastor
300g telur - timbang tanpa kulit (maklang guna 4 biji telur)
1camb ovellate
1camt baking powder
2camb susu pekat
50g air (maklang guna fresh milk)
175g butter - cairkan dan sejukkan seketika
coklat/strawberry/kopi/pandan emulco - pilih satu yg digemari/yg ada dlm peti es
Caranya:
- Pukul semua bahan kecuali butter cair dan emulco, sehingga pekat dan kuantitinya menjadi double.
- Masukkan butter cair dan kacau adunan sebati.
- Asingkan 3 senduk adunan. Campurkan 3 senduk dengan emulco.
- Tuang adunan banyak dalam loyang.
- Tuang sedikit2 adunan emulco dan corakkan atas adunan banyak.
- Bakar (Pastikan adunan hanya separuh loyang sbb kek ni akan naik double)
- Suhu 160°C, 45 minit atau sehingga masak. Setelah masak masak, biarkan 5 minit dalam loyang baru keluarkan. Ini utk elakkan kek jadi kecut. Maklang tu kata la...
4 comments:
asyik buek kek je...x de resepi yg gempak lg ke....peh tuh jgn lupe simpan skit utk gua.....muakahkahkahkiok
nak resepi gempak kunun..cekodok pisang pun mu x lepas lg..dah habis le..alang pau tadi..
cewah..dah pandai nmpak wat cencorak kek marble.cun cun gambo tu..
practice make perfect kannn
Post a Comment