Monday, January 19, 2009

Ayam Bakar Rosemary + Black Pepper Sauce

Rosemary tu bukan la anak perempuan kepada Pn. Mary ye puan-puan. Ianya sejenis rempah yang selalunya digunakan dalam masakan2 barat seperti pasta, bbq tu je la yg aku tau..so itu la menu lunch semalam. Let see the ingredients.

Ramuan perap ayam:
Beberapa keping bahagian ayam
Rosemary/thyne(betul ke ejaan ni)/spaghetti bolognese spices
Garam
Gula skit je (Boleh ganti ngan madu/golden syrup)
Serbuk lada putih
Serbuk kunyit (nak bagi kaler je. Klu x nak bubuh pun x pe)
Perahan lemon
1 sd besar Butter (Ikut kuantiti ayam. Tak perlu byk sgt)
sebiji bawang putih dicincang

* Cairkan butter dan masukkan bawang putih. Kacau2 sehingga bawang putih kekuningan dan tutup api. Campur dalam kepingan ayam tadi dan masukkan semua bahan yg lain. Gaul sebati dan perap 4/5 jam. Bakar sehingga masak.

Ramuan Black Pepper sauce
*Option 1
4 sudu besar sos lada hitam
1/2 cawan air
1 sdt lada hitam
sedikit gula dan garam
Sebiji bawang putih dicincang halus
sedikit tepung jagung - bancuh dengan air

atau

*Option 2
1 tin Campbell mushroom soup
oyster sauce
1 1/2 sdt black pepper
sedikit kicap pekat (utk menghitamkan sauce tersebut)

*Masakkan aje atas api kecik suma bahan2 tu sampai mendidih. Klu option 1, bila dah mendidih baru masukkan tepung jagung yang dah dibancuh. Kacau sekejap, sos nampak likat dan tutup api.

Best makan panas2. Cuba la..

No comments: