Sedikit tips dari Chef Norzailina..aku pun baru jumpa. Sebelum ni masak main taram je..So, aku nak share ngan korang la...
Kari ikan:
1. Bahan penumisnya adalah halba, daun kari dan biji sawi.
2. Bawang merah, bawang putih dimayang halus
3. Gunakan air asam jawa untuk dicampurkan bersama dalam santan
Kari ayam/daging :
1. Bahan penumisnya ialah daun kari, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih dan bunga lawang.
2. Bawang putih, bawang merah, halia mestilah ditumbuk/diblend.
3. Gunakan asam keping/gelugur untuk dicampurkan dalam santan
~ Mak cik aku bg tips pulak - utk bhn2 bawang, tumbuk/blend separuh dan separuh lagi mayang.
Ok, ilmu kita untuk hari ini..:)
2 comments:
sedap2...
Ur tagged : Jom Tag kawan2...
>> 10 perkara ttg diri kamu, yg org lain tak tau?
~ by saiful.
adus...ni yg susah hati nak share...ok find it in my next n3..
Post a Comment