Dah lama dah mencari resepi asam pedas yg 'kurasakan' sedap. Pastu jumpa 1 resepi ni dari Mesra.net. OK la gak..tp x leh la nak samakan dengan kehebatan orang melaka masak asam pedas kan..so resepi ni mmg dah la aku guna..cubalah..
Resepi utk ikan pari, tp aku tukar ngan ikan tenggiri hehehehe..
Bahan-bahannya:
15 tangkai cili kering
1 biji baang besar
4 biji bawang merah
1/2 inci kunyit hidup
sedikit belacan
1 sdt jintan halus (aku pun x sure panggil apa jintan ni. selalu tertukar - manis/putih)
1 sdt lada hitam
1 sdt ketumbar biji
* kisar semua di atas
1 batang serai -dititik
daun kesum
2 mangkuk air asam jawa (ikut korgnya kemasaman la)
garam
terung/bendi * optional
ikan pari/tenggiri
caranya:
Tumis semua bahan kisar. Bila agak2 cili dah masak, masukkan air asam jawa, serai, daun kesum. Biarkan mendidih. Bila dah mendidih, masukkan ikan, sayur2 berkenaan dan perasakan garam. Klu kureng masam, tambah la asam keping ke..ok selamat mencuba..
No comments:
Post a Comment