Wednesday, August 18, 2010

Ayam Panggang Madu Oren

Ni pun ambik dari Majalah Sedap..tp maybe rasa oren pada ayam, anak2 adam MJ agak kureng suka..Ayam rasa oren? ish ish ish...hahahha..tp pada MJ ok je..sedap, sume rasa ada. Sesiapa yg sudi nak cuba dan inginkan kelainan (ayam rasa oren! hahahha) boleh la cuba...

Bahan-bahannya:

8 ketul peha ayam (MJ guna bhgn ayam yg ada dlm peti ais & skinless)

Bahan perapan:
  • 2 sdb sirap oren (contoh : Sunquick)
  • 2 sdb madu
  • 1 sdt serbuk rempah berlima (lupa lak nak bubuh)
  • 75 g sos tomato
  • 2 sdt lada hitam kasar
  • 1/2 labu bawang besar, cincang kasar
  • 50 g mentega tawar, cairkan
Bahan pelengkap: (MJ x buat pun)
  • 250g kentang baji segera (wedges), goreng
  • 50 g hirisan kulit lemon utk taburan
  • 50 g sos cili
Cara membuatnya:
  1. Kacau rata bahan perapan. Masukkan ayam. Cucuk2kan ayam dan perapkan dalam peti sejuk selama 1 jam.
  2. Bakar selama 50 minit dengan suhu 180°C sehingga masak.
  3. Hidangkan bersama pelengkap.

Nota : Masa MJ bakar, air perapan dan bakar tu agak byk dlm tray MJ letak ayam tu. Macam sayang pulak nak buang, so MJ curah atas ayam yang dah siap panggang sebelum dihidangkan.

No comments: