Bahan-bahannya:
8 ketul peha ayam (MJ guna bhgn ayam yg ada dlm peti ais & skinless)
Bahan perapan:
- 2 sdb sirap oren (contoh : Sunquick)
- 2 sdb madu
- 1 sdt serbuk rempah berlima (lupa lak nak bubuh)
- 75 g sos tomato
- 2 sdt lada hitam kasar
- 1/2 labu bawang besar, cincang kasar
- 50 g mentega tawar, cairkan
- 250g kentang baji segera (wedges), goreng
- 50 g hirisan kulit lemon utk taburan
- 50 g sos cili
- Kacau rata bahan perapan. Masukkan ayam. Cucuk2kan ayam dan perapkan dalam peti sejuk selama 1 jam.
- Bakar selama 50 minit dengan suhu 180°C sehingga masak.
- Hidangkan bersama pelengkap.
Nota : Masa MJ bakar, air perapan dan bakar tu agak byk dlm tray MJ letak ayam tu. Macam sayang pulak nak buang, so MJ curah atas ayam yang dah siap panggang sebelum dihidangkan.
No comments:
Post a Comment