Ini adalah sejenis kuih talam. Tp MJ try cari sofcopy resepi ni..x de plak dlm simpanan di pc opis. Maybe ada kat umah. MJ n family suka la kuih ni. Bawah dia ada campuran gula merah. Atas tu santan. Tp nnt la, balik umah dulu, cr balik, kemudian nnt MJ update ye hehehe...boh gambar dulu siap2. Resepinya esok ye, Insya-Allah.
OK, resepi ni MJ ambik dengan izin dari blog chef hanieliza yg famous tu...ni pun pojaan hati MJ gak..tgk hasil beliau kat blog, sagt la cantiknya..tp MJ sedar diri ini hanya amatur dlm dunia masakan..ceeewahhh...tp mmg x pandai pun..br nak merangkak2 belajar masak..MJ C&P kat sini ye..mcm biasa MJ buat half dari adunan. famili i kecik je. So, x yah buat byk2..
Lapisan Bawah:
1 cawan gula merah ) masak dan sejukkan
1/2 cawan gula pasir )
5 cawan air biasa )
2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung ubi
1 sudu kecil kapur
Cara
1. Panaskan kukusan dan sapukan minyak pada loyang.
2. Gaulkan adunan dan tapiskan.
3. Tuangkan dalam loyang dan kukuskan selama 20 minit.
4. Bila dah masak, cakarkan sikit permikaan adunan dengan garfu.
Lapisan Atas
3 cawan santan pekat
1 cawan tepung beras
1 sudu kecil garam
Cara
1. Gaul dan tapiskan. Masakkan sedikit adunan ini sehingga naik wap saja..
2. Tuang atas adunan bawah yg telah dicakarkan sikit dan
3. Kukus selama 20 minit atau sehingga masak
4. Sejukkan dahulu baru dipotong dengan pisau pelastik dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment