Eh panjang lak celoteh..Ok resepi ni Mj ambik dari blog Cik Mat Gebu yang hebat dgn segala bana resepi..cemburu sungguh..MJ share resepi CMG tu kat sini ye. Mintak izin ye Cik Mat. MJ suka resepi. Sedap, lembut. Anak2 pun suka apatah lagi mak and ayahnya hikhikhik....
BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cawan tepung gandum
3 biji telur gred A
600 ml santan
250 ml jus pandan (kisar 4 -5 helai daun pandan dengan 200 ml air, perah dan tambah air untuk mendapatkan 250 ml)
Sedikit pewarna hijau
1 cawan gula
1/2 camca teh garam
2 camca besar minyak sapi, dicairkan (resipi asal guna mentega)
Bijan secukupnya untuk ditabur
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan oven pada suhu 200C. Lenser tin (4 x 8 x 3) inci dengan mentega, alas dengan aluminiun foil dan lenser juga aluminium foil tadi. Biar berlebih sikit dibahagian kanan dan kiri tin, supaya senang nak keluarkan kuih bila masak nanti. Ketepikan.
- Satukan semua bahan2 di atas kecuali bijan, dan kacau dengan whisk hingga larut dan halus atau masukkan dalam blender dan kisar halus. Tapis adunan dan ketepikan.
- Panaskan tin dalam ketuhar selamat 5 minit. Berhati2 keluarkan tin dan curah no. 2 ke dalam tin dan bakar kembali. Lepas 10 minit, keluarkan kuih tadi dan tabur bijan rata2.
- Sambung membakar selama 40 - 50 minit lagi hingga permukaan kuih keperangan dan sedikit berkerak. Bila masak, longgarkan tepi kek dengan pisau dan biar sejuk sepenuhnya dalam tin. Potong dan hidangkan....
2 comments:
salam...bg i sama je dua dua kuih ni...i suka kuih ni tp kena kurangkan bijan tuh sbb kurang suka bijan :)
Hi Zarin, kan, sama je kan. Beza pada nama je. Tp ada gak org yg still kata beza..xtau la apa yg lainnya. Bijan tu i suka rasa dia bila digigit hikhikhik anak2 pun x kisah sgt...citarasa masing2 kan...tp kuih ni mmg best.:D
Post a Comment