Tuesday, August 24, 2010

Kuih bakar..sama ke dgn Kuih Bahulu Kemboja?

Kuih feveret ni. TP MJ panggil bahulu kemboja. Sama ke? Dulu arwah mak selalu buat. Tp masa tu MJ kecik lagi dan 'menggunakan' alasan itu untuk tidak belajar masak ngeeee....alasan:p Zaman MJ kecik2 dulu mak masak hanya guna periuk, pastu letak acuan bahulu kemboja ni kat dalam tu. Pastu dia tutup dgn tudung periuk, letak cam arang atasnya. Acuan arwah mak ni diabu dari tembaga. So, sgt la tebal dan sgt la berat. Bila MJ 'mewarisi' loyang tu, dan skrg br terhegeh2 nak blaja masak, MJ guna la masa nak buat hr tu. Haiiii sib baik x tumbuh janggut..punya la lama dia nak masak. Cemana la dulu mak Mj blh larat nak siapkan sampai 10 keping...penatnya...Disbbkan MJ 'rajin' sgt nak tunggu, so, yg bakinya, MJ guna loyang kek segiempat hehehhe...senang..cepat je siap.

Eh panjang lak celoteh..Ok resepi ni Mj ambik dari blog Cik Mat Gebu yang hebat dgn segala bana resepi..cemburu sungguh..MJ share resepi CMG tu kat sini ye. Mintak izin ye Cik Mat. MJ suka resepi. Sedap, lembut. Anak2 pun suka apatah lagi mak and ayahnya hikhikhik....


BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cawan tepung gandum
3 biji telur gred A
600 ml santan
250 ml jus pandan (kisar 4 -5 helai daun pandan dengan 200 ml air, perah dan tambah air untuk mendapatkan 250 ml)
Sedikit pewarna hijau
1 cawan gula
1/2 camca teh garam
2 camca besar minyak sapi, dicairkan (resipi asal guna mentega)
Bijan secukupnya untuk ditabur

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Panaskan oven pada suhu 200C. Lenser tin (4 x 8 x 3) inci dengan mentega, alas dengan aluminiun foil dan lenser juga aluminium foil tadi. Biar berlebih sikit dibahagian kanan dan kiri tin, supaya senang nak keluarkan kuih bila masak nanti. Ketepikan.
  2. Satukan semua bahan2 di atas kecuali bijan, dan kacau dengan whisk hingga larut dan halus atau masukkan dalam blender dan kisar halus. Tapis adunan dan ketepikan.
  3. Panaskan tin dalam ketuhar selamat 5 minit. Berhati2 keluarkan tin dan curah no. 2 ke dalam tin dan bakar kembali. Lepas 10 minit, keluarkan kuih tadi dan tabur bijan rata2.
  4. Sambung membakar selama 40 - 50 minit lagi hingga permukaan kuih keperangan dan sedikit berkerak. Bila masak, longgarkan tepi kek dengan pisau dan biar sejuk sepenuhnya dalam tin. Potong dan hidangkan....

2 comments:

zarin said...

salam...bg i sama je dua dua kuih ni...i suka kuih ni tp kena kurangkan bijan tuh sbb kurang suka bijan :)

Mamajenn said...

Hi Zarin, kan, sama je kan. Beza pada nama je. Tp ada gak org yg still kata beza..xtau la apa yg lainnya. Bijan tu i suka rasa dia bila digigit hikhikhik anak2 pun x kisah sgt...citarasa masing2 kan...tp kuih ni mmg best.:D