Bahan-bahan (loyang 9 x 9 in / 8 x 8 in) :
Bahan A (diayak bersama) :
2 cawan tepung
¾ cawan serbuk koko
2 camca teh baking powder
2 camca teh soda bikarbonat
Bahan B (dipukul sebati) :
2 cawan gula kastor
2 biji telur
1 cawan susu segar
1 cawan minyak jagung
1 camca teh esen vanilla
Bahan C (dibancuh) :½ camca teh garam
1 camca teh Nescafe
1 cawan air panas
Cara-cara (telah saya permudahkan cara2nya) :
- Ayak Bahan A.
- Pukul sekejap Bahan B (lebih kurang 1 ½ minit).
- Masukkan Bahan B ke dalan Bahan A. Kacau sekejap.
- Masukkan pula Bahan C. Kacau rata lagi.
- Bakar dgn preheat oven 170 selama 45 min.
Bahan Topping / Ganache :-
1 tin susu pekat - boleh kurangkan
1 sudu teh esen vanila
½ cawan minyak jagung
1/3 cawan serbuk koko (lebih sedap kalu guna Van Houten)
Secubit garam
Cara-cara :
- Campurkan susu, serbuk koko dan minyak. Masak atas api perlahan saja hingga pekat dan kacau selalu dengan whisker.
- Masukkan garam dan esen, kacau. Bila telah pekat dan berkilat (lebih kurang 10 minit), tutup api dan biarkan sejuk. Sapu atas kek yang telah sejuk tadi.
4 comments:
mcm familiar resepi ni,..tapi ye la resepi kek coklat nih lebih kurang je kan..apa pun memang nampak sedap tu dengan ganache nyer..fuhh..kite doa je la moga pemilik resepi ni dipanjangkan pahalanya..ye dak
izah, harap2nya begitu la. Banyak pahala org yg berkongsi ilmu ni:D. Sampai mati pun blh jadi bekalan di sana. Bkn apa, bila blog walking ni, memang kekadang nampak resepi sedap2 terus copy paste. Tp kot masa buat 'keje' tu, bos lalu, alamatnya mmg terus close la page tu hehehe...pastu dah x ingat nak gi balik....semoga pemilik resepi tu jumpa resepi ni kat blog sydan bgtau sy. Sy pasti akan edit entry ni
tetibe je rase nak makan kek coklat.. huhuhuhu..
alamak! lom ngidam lagi kan...kita same2 nx yr kan hahahahha...nnt la akak rajin, akak bw.. ni hari tu, anak akak yg kecik sibuk nak mkn kek..nak ke mama! nak kek!Pandai lak dia request:D
Post a Comment