Thursday, August 26, 2010

Kenapa namanye begitu? Hehehe MJ pun x tau..Mungkin Pak Aji Serban tu suka sangat kot makan kuih ni. Tu yang lekat nama kat kuih ni hehehehe..Kalau ikutkan kuih ni macam kuih seri muka, cuma bahagian atasnya ditambah gula merah untuk mendapatkan kaler camtu. Tapi masa MJ buat ni maybe x tekan padat pulut tu sebelum dicurahkan bancuhan atasnya. Tu yang nampak macam tercampur je kaler dia kan..apa2 pun mmg sedap kuih ni. Boleh le cuba. Resepi ni MJ jumpa kat blog kak ummi, kuantan. Akak ni ambik dari blog chef hanieliza..Saya mintak halal ye share kat sini plak...Meh la cuba. MJ hanya buat separuh je dr adunan sebenar.

Bahan Lapisan Bawah:-
500 gm beras pulut
625 ml santan cair
sedikit garam

Cara-Cara:-
Cuci pulut dan rendam selama sejam. Kemudian gaulkan masukkan santan yang telah digaul dengan garam. Kukus sehingga pulut masak. Ambil lapik plastik dan letakkan ke atas pulut dan tekan2 agar pulut mampat dan cantik.

Bahan Lapisan Atas:-
750 ml santan pekat
125 gm gula pasir
125 gm gula merah
125 gm tepung gandum
3 biji telor
1 sudu kecil garam

Cara-Cara:-
Satukan kesemua bahan, kacau rata. Tapiskan dan tuang perlahan-lahan di atas lapisan bawah tadi. Kukus lagi selama 30 minit. Sejukkan dan potong dengan pisau plastik.

2 comments:

myza said...

terliurr laaa

Mamajenn said...

hehehe try le myza, jgn tgk je..isk isk isk sedap eee