Bahan-bahannya tepung :
450g labu - potong kecil2, rebus, lecek (seeloknya kukus spy manis labu tu x keluar. Tp Mj nak masak ni mmg masa sgt limited dgn keje umah, so rebus je. Selepas rebus, agak dah empuk, keluarkan dan toskan sehingga kering)
1 1/2 - 2 cawan tepung pulut (klu isi la x kering, mmg kena guna tepung yang byk)
2 sdb gula (MJ tambah sbb...errr....apa ek...entah la..mmg saje tambah hehehehe)
Cara-caranya:
1. Campurkan semua bahan dan gaul sebati. Tambah baki2 tepung pulut jika adunan masih TERLALU melekat di tangan.
2. Jemputkan doh saiz bebola sederhana. Buat lubang/leperkan dan masukkan inti kelapa manis. Kemaskan bentuk dan celup dalam minyak masak.
3. Letakkan atas daun pisang yang telah dilayur dan dipotong. Balut kemas.
4. Ulangi semula proses mengisi inti sehingga semua adunan habis. Kukus
Bahan-bahan Inti:
Sekeping gula melaka (MJ x guna gula merah. Klu x de, cairkan gula merah + air, tapis. Baru masuk kelapa parut)
1/2 cawan air (adjust la kalau x cukup)
1/2 biji kelapa parut (ambil yang putih)
daun pandan
Cara-caranya :
1. Masukkan gula melaka, air, daun pandan dan didihkan sehingga betul2 larut.
2. Masukkan kelapa parut dan kacau sehingga air gula kering.
3. Sejukkan sebelum digunakan.
2 comments:
almk..sedapnya koci labu..mmg gemor giler koci nih...masa time kenduri mesti ada
ha sy br tau pasal koci ni. Itu pun kakak yg bgtau, dia kata org Johor kalau kenduri mesti ada kuih koci labu. Sekali dah try, uiiihhh bestnya...
Post a Comment