Monday, August 9, 2010

Edisi Labu Mak Mertua : Kuih Koci Labu

Ok ni bahagian 1/4 kedua labu hari tu. Kakak MJ yg suggest buat kuih koci ni. Dia cuma ckp basic ingre je, x de measurement yg tepat. So, MJ try sendiri dan ubah sikit2 ikut sukahati syaye hehehehe..tp rasanya, not bad la. Sedap je tgk DH and my dad makan. Anak2 adam? uuuuiiihhhh x mo sbb ada kelapa manis kat dalamnya. MJ dah tentunya agak kureng sikit kuih2 yg ada kelapa ni. Tp sbbkan nak try gak mkn, makanya, ada la inti2 yg dikorek keluar sebelum ngap :p...klu sikit2 tu, x kisah tp klu penuh dlm kuih tu, x tau la knp..mcm serabut je dlm mulut bila kunyah. Tu yg kena kuarkan sikit bila nak makan.

Bahan-bahannya tepung :

450g labu - potong kecil2, rebus, lecek (seeloknya kukus spy manis labu tu x keluar. Tp Mj nak masak ni mmg masa sgt limited dgn keje umah, so rebus je. Selepas rebus, agak dah empuk, keluarkan dan toskan sehingga kering)

1 1/2 - 2 cawan tepung pulut (klu isi la x kering, mmg kena guna tepung yang byk)
2 sdb gula (MJ tambah sbb...errr....apa ek...entah la..mmg saje tambah hehehehe)

Cara-caranya:
1. Campurkan semua bahan dan gaul sebati. Tambah baki2 tepung pulut jika adunan masih TERLALU melekat di tangan.
2. Jemputkan doh saiz bebola sederhana. Buat lubang/leperkan dan masukkan inti kelapa manis. Kemaskan bentuk dan celup dalam minyak masak.
3. Letakkan atas daun pisang yang telah dilayur dan dipotong. Balut kemas.
4. Ulangi semula proses mengisi inti sehingga semua adunan habis. Kukus

Bahan-bahan Inti:
Sekeping gula melaka (MJ x guna gula merah. Klu x de, cairkan gula merah + air, tapis. Baru masuk kelapa parut)
1/2 cawan air (adjust la kalau x cukup)
1/2 biji kelapa parut (ambil yang putih)
daun pandan

Cara-caranya :
1. Masukkan gula melaka, air, daun pandan dan didihkan sehingga betul2 larut.
2. Masukkan kelapa parut dan kacau sehingga air gula kering.
3. Sejukkan sebelum digunakan.

2 comments:

izahdaut said...

almk..sedapnya koci labu..mmg gemor giler koci nih...masa time kenduri mesti ada

Mamajenn said...

ha sy br tau pasal koci ni. Itu pun kakak yg bgtau, dia kata org Johor kalau kenduri mesti ada kuih koci labu. Sekali dah try, uiiihhh bestnya...