Wednesday, August 18, 2010

Roti Arab

Eh jgn la ingat MJ nak bagi resepi cara2 meroti arab hahaha...x pandai lagi la sampai tahap tu ok. Masih merangkak2 dgn dunia masakan ni. Cuma MJ share cara MJ mempelbagaikan cara menyajikan Roti Arab. Kat sini MJ senang nak cari roti ni bila ke Giant. Tesco x pernah usha lagi sbb jauh sikit dari rumah. Ada pelbagai rasa roti ni rupanya - Roti Arab asli, Roti Arab berempah, Roti Arab apatah lagi...x hengat. Tp MJ prefer yg ori la kan.


Senang sesangat nak menyajikannya. Hanya belah dua roti tersebut (mcm roti burger tu). sapukan butter pada bhgn dalamnya dan bakar atas non-stick pan atau kuali leper je. Agak2 mcm dah garing boleh la balik2kan dan sejukkan seketika. Sapukan kaya pada sebelah bahagian dalam roti tersebut atau kedua2 belah, ikut la citarasa memasing. Katupkan dan kerat 4 untuk memudahkan kita ngap!...:D

Roti Arab ni boleh juga dimakan dgn kari ayam atau sardin. Tp ia lbh sedap dimakan semasa roti masih panas. Rasanya lebih ringan, garing2 sikit dan sedap sesgt.

2 comments:

Nowwa Fitri said...

Treingat roti arab kat Sungai Petani..dia cicah Gulai Kawah..paling best kat Food Court Taman Ria.Huish..aku rasa nak pindah dok Kedah balik laa...

Mamajenn said...

hang pi la pindah sana..sana mknn dah la murah...mcm2 yg best dan kena lak ngan tekak kan..hehehhe bila sebut Kedah, aku teringan mkn daging bakar cicah ayaq asam..fuhhh berpeluh..tp sedap gile