Tuesday, August 10, 2010

Stew ayam peranakan (Ayam Pongteh)

knp gambar ni kembang (x sharp)....ah pedulikkan..janji sedap huahuahua

Selama ni MJ x pernah berminat nak belek majalah bulanan astro. Entah knp yg baru ni, MJ saje dok layan anak2 bukak sehelai2 dan tunjuk huruf2, nombor2, warna dan kartun2 kegemaran mereka. Haishhh jadi mak budak ni, mmg kena kenal dgn sume kartun2 yg famous skrg ni..Klu x, habis kita di 'ayam2'kannya hehehe. Tetiba MJ terjumpa plak resepi masakan kat atas ni. Teringin plak nak dicuba apatah lagi resepi dari chef favorite MJ, Chef Wan!!! Tp apa nama menu ni...cam x hengat plak. So, kita sambung ptg ni ke, mlm ni ke (x sempat kot. Malam ni insya-Allah dah start terawih), x pun esok je la kalau sempat. Sbb resepi tu tak bw lak ke opis hari ni...hikhikhik

Ok ni resepinya (MJ buat separuh dr kuantiti resepi ni dan alter sikit2 apa yg patut)

Bahan-bahan:
1 kg ayam dibersih dan potong ke beberapa bahagian
3/4 cawan minyak sayuran
30 ulas bawang merah, ditumbuk
15 ulas bawang putih, buang kulit dan tumbuk
1/4 cawan pes Taucu, ditumbuk
2 sdb kicap cair atau kicap masin
2 sdb kicap pekat
2 cm halia, dihiris
4 ulas bunga cengkih
2 ulas bunga lawang
10 biji cendawan hitam Shitake (kering), rendam dalamair panas sehingga lembut
3 biji kentang, buang kulit dan potong empat
3 cawan air
2 biji cili merah, hiris
2 biji cili hijau, hiris
2 sdb gula
1 sdb serbuk lada hitam

Daun ketumbar atau daun sup untuk hiasan

Cara penyediaan

  1. Panaskan minyak dalam mangkuk kaserol, tumis bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau
  2. Campurkan bunga lawang, bunga cengkih dan halia, digaul rata
  3. Tambah ayam, kicap pekat dan kicap cair, taucu, air, cendawan, ubi kentang,. Gaul sebati dan didihkan selama setengah jam
  4. Akhirnya tambahkan cili merah, cili hijau, gula dan lada secukup rasa dan didihkan sekali lg. Renehkan selama 20-25 minit lagi atau sehingga ayam lembut dan kuahnya pekat.
5. Hias dengan daun ketumbar

No comments: