Monday, August 30, 2010

Baked potato with Cream Corn + cheese

Kalau hari minggu di saat2 bulan pose ni memang penat di rumah. sbb banyak kali kena masak. Huhuhu anak2 bujang kami belum dilatih puasa lagi. Mujur juga agak senang mencari menu yang memenuhi citarasa mereka. Tp sorg tekak omputeh, sorg tekak melayu hmmm...ok ni menu untuk si abang. MJ mula tau dia suka sejak 'tersilap' order masa makan di Kenny Rogers. Nama 2 2 menu pun lebih kurang - Mac & cheese. Tp mac & cheese yg MJ pilih x de la pulak dia tulis kat menu tu 'with baked potato'. MJ ambik sbb nampak portion dia mcm sikit. Kira cukup la utk dia seorg. Sib baik Kimi ok and makan sampai abis.

MJ mendapat 'tunjuk ajar' dari Guruji MJ hahahha Nowwa si bini askar yg sekarang tgh bergundah-gulana kerana nama husband nye dipilih untuk posting ke Sibu. X pe Non, walau pun kita jauh secara alam nyata tp internet sentiasa mendekatkan kita..wahhh iklan broadband plak kat sini hehehhe
Ok ni cara MJ buat setelah diajar secara basic oleh Nowwa

Bahan-bahannya:
5 biji kentang
butter/olive oilKrim jagung (dalam tin) - blh juga ganti dgn daging ayam yang dimasak dahulu bersama bawang dan garam
Cheddar cheese (parut)
Foil paper

Cara-caranya:
1. Cucikan kulit luar kentang dan keringkan.
2. Cairkan butter (jika guna butter), dan sapukan pada keseluruhan kulit luar kentang.3. Cucuk2kan kulit kentang dengan garfu dan balut dengan foil paper.
4. Masukkan dalam oven dan bakar selama 1j 30m pada suhu 170°C (Ni MJ nye oven ye)
5. Keluarkan kentang dan buka separuh foil paper tersebut. Belah tengahnya jgn sampai putus 2 tau.
6. Tekan hujung kiri dan kanan 'mulut' kentang tersebut. Macam gambar bawah ni

7. Korekkan isi kentang pada bahagian kiri dan kanan dalam kentang tersebut.
8. Masukkan 2 sdb krim jagung dan gaulkan dengan isi kentang tersebut.
9. Siapkan kesemua kentang.
10. Letakkan cheese yang telah diparut tadi padabahagian tengah/atas 'mulut' tersebut.
11. Bakar semula. Jgn lama, cukup sekadar cheese tu mencair sedikit.
12. Siap..

2 comments:

Nowwa Fitri said...

x gundah dahhhhhhhhhhhhhhhh!

Mamajenn said...

hambuii seronotnya