Tuesday, April 14, 2009

Biskut almond choc. chips

Hari tu suamiku tetiba bersuara tentang sesuatu "X de benda ke nak makan-makan, yang simple2 je. Biskut ke roti ke?" Hmmm tu la dah lama x buat benda2 yang dia blh jumpa samada dalam balang atau dalam peti ais..Kesian dia..turun 100g berat badan mlm tu hahaha..So, ni buat purposely for him..tp bila entry ni di post, balang dah tinggal serbuk. Dapat resepi dari member sekolah lama. Thanks Shida! Semoga dimurahkan rezeki lagi hendaknya...Sorry ye ubah sikit2 resepi2 ni hehehe...

Bahan2nya :
1 cawan tepung gandum
3/2 sdt baking powder
1/4 sdt garam
1/3 cawan butter + 1/4 cawan butter [cairkan]
1/2 cawan gula perang
1/3 cawan gula halus
1/2 sdt esen vanila
1/2 cawan choc chip (imported)
1/2 cawan almond nibbed

Cara-cara :
1. Panaskan oven.
2. Campurkan tepung, baking powder dan garam dlm bekas
3. Dlm mangkuk lain pukul butter, gula perang, gula halus dan esen vanilla - sehingga sebati
4. Masukkan tepung+baking soda+ garam tadi = gaul sebati
5. Masukkan almond nibbed dan gaul. Ambil satu sudu bancuhan dan letakkan choc. chip. Letakkan atas dulang pembakar - jarak2 sedikit. Biskut akan melebar tau.
6. Bakar 18/20minit (depends on oven type) or hingga kekuningan. Selepas biskut masak, biarkan seketika di atas tray sebelum dikeluarkan. Biskut akan menjadi lebih rangup.

Note : Masa sediakan bancuhan ni, aku gaul sekali choc. chips sbb nak cepat. kalau nak nampak dia cantik cam biskut chipsmore tu, ikut je step yg aku tulis tu..

2 comments:

Ummi Arissariz said...

hmm...sedapnya nampak..belum rasa lagi tuh..

Shima Sulaiman said...

haaa sbbkan jauh, so kena try sendiri..ala sambil2 melayan anak dara norul yg cute tu, blh la oven tu jap hehehe