Tuesday, April 14, 2009

Mee goreng basah

Menu yg sgt simple dan ringkas utk aku yg kadang2 diserang malas nak masak..

Bahan:
Sebungkus mee kuning (rendam seketika)
Bawang putih + merah - tumbuk
1/2 ketul ayam dipotong kecil2 (blh juga guna fish ball/cake, meat ball)
2 sdb cili boh (kalau 'customer' korg ada anak2 kecil, x yah la bubuh byk2)
sos cili (aku suka guna sos cili maggie. mcm sesuai je nak masak mee goreng)
sos tomato (sekadar 1/2 sdt)
sos tiram
kicap manis
kicap pekat
Tauge + sawi

* kuantiti sos aku x leh nak bubuh exactly brp byk yg guna. Sbb dia bergantung pada kuantiti mee, ketebalan mee dan jenis mee yg korang guna. So, adjust sendiri ye. Yg penting, sos tomato jgn byk sgt..nnt masam je mee goreng...x best

Cara2nya:
1. Tumis bawang sehingga garing. Masukkan ayam dan goreng seketika.
2. Masukkan 2 cawan air, biar mendidih seketika. Masukkan segala sos dan kicap dan biarkan sehingga air berkurang sedikit. Rasakan garam, jika perlu.
3. Masukkan mee dan gaul rata. Last sekali baru masukkan sayur2.
4. Biarkan sekejap sebelum tutup air dan dihidangkan.

No comments: