Monday, April 27, 2009

Taman Rama-Rama Kuala Lumpur

Seperti yg telah dirancang hehehe, kitorg bw anak2 Adam jalan2 untuk mengenal butterfly. Tu sampingan, tp apa yang penting, kami dapat berhujung minggu bersama. Gerak dr Serdang dalam kol 10pg. Jln nampak cam lengang je...En. Asben kata sbb org x bangun jln pepg Ahad. Elooo kol 10 ye...bukan kol 6 pg..alasan nak bermalas di hari minggu, ceh..

Sampai Taman Rama-rama Kuala Lumpur dalam 30 minit kemudian. Parking keta, pastu masuk la ke tempat yg dimaksudkan. Dewasa RM8, kanak2 (umur x perasan) RM4. Najmi free. Memang best. Tengah2 bandar tu blh plak ada kawasan yg rimbun dengan pokok2. Sejuk n nyaman je. X leh pakai stroller sbb jln kecik, x rata n bertangga2. So, Ami memang penat sungguh hari tu sebab terpaksa berjalan lama sikit. Tp dia x nak mintak dukung pun..maybe seronok tgk ada serangga terbang2 keliling dia..

Click on the photo to enlarge the size okey:D

Lama gak kat situ. Ingatkan rerama semata2 tp susunatur di situ masih boleh diselitkan ikan (besar gile ikan2nya), kura2 yg banyak, cicak sebesar tapak kaki najmi rasanya. Di saat org excited nak tunjuk kat kimi 'apa itu butterfly', dia sibuk la tunjuk2 air terjun buatan kat situ...ishhh la budak ni. Mesej x sampai. Tp yang paling hampeh, kimi terpijak sekor rama2 yg memang tgh nyawa2 ikan dipijak sorg budak perempuan. So, kimi 'berjaya' memendekkan penderitaan serangga itu...Adus...

Habis kawasan taman, kami masuk ke ruang pameran. Segala mcm jenis rama2, kumbang, ulat gonggok, beluncas dipamerkan. Kala jengking pun ada. Pastu entah apa nama binatang2 lain aku x ingat. Ada katak mcm bentuk daun kering la, pastu macam 'pelesit' (sorry ye x ingat namanya) tp mcm bentuk daun hijau..hmm penyamaran yg berjaya..

Apa2 pun memang best la gi situ. Balik umah memasing kepenatan especially najmi..tido sampai kol 7 mlm..penat. Next trip - Taman Burung Kuala Lumpur..rupanya byk lg tempat kat Kl yg aku x habis ronda lg ek kekeke..buat malu je..

2 comments:

Tengku dang said...

tulah ko...asik poi taman serdang jer....he he he. Nanti poi taman boyo lak yo...

Shima Sulaiman said...

oooo tengku...tmn serdang pun x abis pusing lai kekeke...ala cemburu plak org dok serdang