Sumber asal: Maj. Wanita Istimewa Aidilfitri '08 dan aku ubah sikit2 ikut citarasaku..
Bahan-bahannya:
a. 6 ketul ayam (ni yg saiz2 ayam potong 14 ke 16 tu)
b. 1 biji bawang besar
c. 2 batang serai
d. 1 inci halia
e. 1 inci lengkuas
f. 1 ulas bawang putih
g. 2 tangkai cili kering (hari tu x bubuh tp ganti dgn 1 sudu teh cili boh)
(Blend b-g)
h. 1 biji telur ayam
i. 3 sdb tepung beras
j. 2 sdt rempah kari ayam
k. 6 helai daun pandan
l. garam secukupnya
Cara :
1. Campurkan semua bahan yang dikisar bersama ayam yang telah digaul dengan telur, tepung beras, rempah kari dan garam
2. Perap ayam selama mana yg korg suka - 1 jam ke, 5 jam ke...ikut la
3. Keluarkan ayam dan balut ke dalam daun pandan bersama2 dengan bhn perapan.
4. Sematkan tooth-pick utk mematikan balutan.
5. Goreng dengan api sederhana sehingga ayam masak.
6. Lebihan bahan perapan jgn dibuang. Goreng last sekali, pastu tabur atas ayam yang dah siap susun atas pinggan hidangan.
No comments:
Post a Comment