Monday, March 9, 2009

Ayam penyet

Lama x cite pasal mknn. Ok kita update sikit resepi terbaru utk dikongsi bersama. Ni makanan yang terkenal di Indonesia. Aku C&P je dr blog CMG. Saudara hubby x suka tp aku ngan anak-beranak suke je...kimi siap mintak tambah nasik lagi huhahuha...meh la cuba..

Bahan2nya:
6 kepingan peha ayam (aku guna portion sesuka hatiku)
2 camca besar minyak
3 helai daun salam (aku guna bay leaf)
2 camca besar pati santan
1 camca besar ketumbar biji, disangai hingga wangi*
1/2 camca teh, jintan manis, disangai hingga wangi*
2 batang serai, dihiris halus*
1 camca teh gula*
1 camca teh garam*
120 g hirisan lengkuas*
1 biji cili merah*
2 cm kunyit hidup*
4 keping hirisan halia*
3 ulas bawang putih*
3 biji buah keras*(*dikisar halus)

Cara membuatnya :-)
  1. Ayam dibuang kulit, perap dengan jus lemon dan sedikit garam selama 10 minit, cuci dan toskan. Kemudian cucuk ayam tadi dengan garfu. Ketepikan.
  2. Masukkan ayam tadi dalam bekas plastik (tupperware), tuang bahan2 kisar dan masukkan santan. Gaul rata dan lumur pada semua bahagian ayam tadi. Perap 30 minit hingga 1 jam. (aku perap 3 jam)
  3. Panaskan kuali, masukkan minyak masak dan masukkan ayam bersama bay leaf. Kecilkan api dan kecutkan ayam selamat 10 minit sehingga sedikit kering. Kemudian panggang dalam ketuhar pada suhu 200C hingga masak (kurang lebih 45 minit hingga 1 jam). Bergantung pada oven masing2.
Tu je..try la, bila lagi nak merasa makanan org seberang kan...

No comments: