Kali ni aku nak share cara2 buat kuah dal. Roti canai tu aku beli instant je...tp insya-Allah bukan diuli pakai kaki yeee..resepi ni kutip kat MR dan hanya satu2nya resepi kuah dal ni. Meh tengok..aku C&P je..malas nak menaip..Tks s_shamen for the recipe..memang syok..
Bahan-bahan ( 6 orang )
- 1 cawan kacang dal
- 2 batang carrot dihiris (jangan nipis sangat)
- 1 biji terung sederhana besar dihiris (jangan nipis sangat
- 2 biji kentang dibelah
- sedikit serbuk kunyit
- **1 inci halia diracik
- **2 biji bawang putih diracik
- **3-4 biji bawang kecil dimayang
- **sedikit daun kari
- **sedikit bunga cengkih, bunga lawang & kulit kayu manis
- **1 sudu kecil biji sawi (mustard seed)
- 3 biji cili hijau dihiris (jangan nipis sangat)
- minyak untuk menumis
- garam & gula sesedap rasa
Cara-cara
- Rebus kacang dal dalam periuk sehingga empuk, masukkan serbuk kunyit.
- Bila kacang dal dah agak agak empuk, masukkan carrot & kentang ke dalam rebusan dal tadi & teruskan merebus sehingga kesemuanya empuk.
- Kemudian masukkan pula terung & cili. Cili seeloknya dipotong besar. Teruskan merebus lagi sehingga terung masak.
- Dalam kuali yang lain, panaskan minyak kemudian tumiskan bahan bahan yang bertanda ** sehingga layu & naik bau. Kemudian curahkan ke dalam rebusan sayur sayur tadi.
- Rasakan garam & gula ikut selera masing masing masing & siap!!
No comments:
Post a Comment