Tengok dulu gambar tu...arrrr x pernah dengar ye nama kuih ni..Kuih ni antara peberet my father. Tp sejak dia kena kencing manis ni, x de la dia pulun makan kuih tu..Biasanya kuih ni orang jual dalam bekas macam taufu fa tu, pastu kuahnya dibungkus asing. Tempat glamer jumpa kuih ni, di Pasar Ramadhan..so bulan2 puasa je la dapat merasa kuih ni..Meh try, senang je buat dia. Kimi suka kuih ni. Dia panggil "TAU FU FA"...apa2 aje la kimi..janji makan.
Sumber :Blog CMG
Bahan-bahannya:
2 cwn tepung beras
2 camca besar tepung ubi
1 camca teh garam
7 cawan santan
3 helai daun pandan, disimpul
1 ketul gula melaka* (nih MIL i bagi lama dah...tp memang sedap)
3/4 cawan gula pasir*
2 cawan air*
2 helai daun pandan*
*bahan kuah
Caranya:
- Satukan semua bahan kecuali daun pandan
- tapis bancuhan ke dalam periuk dan masukkan daun pandan
- gunakan api kecil, kacau sampai likat. Kena make sure api kecik ye, takut nanti santan x masak, sakit perut plak bila makan.
- Masukkan dalam acuan kegemaran/ bubuh je dalam mangkuk kecil2, sapukan dulu minyak dan biarkan sejuk
Untuk kuah:
- Masak bahan-bahan kuah hingga mendidih dan gula larut.
- Tapis air gula.
- Curahkan air gula atas sum-sum sebelum dimakan.
No comments:
Post a Comment