Sumber :Blog CMG
Bahan-bahannya:
2 cwn tepung beras
2 camca besar tepung ubi
1 camca teh garam
7 cawan santan
3 helai daun pandan, disimpul
1 ketul gula melaka* (nih MIL i bagi lama dah...tp memang sedap)
3/4 cawan gula pasir*
2 cawan air*
2 helai daun pandan*
*bahan kuah
Caranya:
- Satukan semua bahan kecuali daun pandan
- tapis bancuhan ke dalam periuk dan masukkan daun pandan
- gunakan api kecil, kacau sampai likat. Kena make sure api kecik ye, takut nanti santan x masak, sakit perut plak bila makan.
- Masukkan dalam acuan kegemaran/ bubuh je dalam mangkuk kecil2, sapukan dulu minyak dan biarkan sejuk
Untuk kuah:
- Masak bahan-bahan kuah hingga mendidih dan gula larut.
- Tapis air gula.
- Curahkan air gula atas sum-sum sebelum dimakan.
No comments:
Post a Comment