Teringin sesgt nak makan kerabu sotong ni...cari punya cari akhirnya terpaut pada resepi saudara Mat Gebu, yg resepinya sentiasa buat aku terliur...slurrrpppp...isk menitis2 plakss....
Meh tengok resepinya:
Bahan2nya (aku guna separuh dr resepi ni ok):
500 g sotong, potong ikut suka
1 biji buah kuini yg mengkal
2 kuntuk bunga kantan, hiris halus
2 batang serai, hiris halus (guna 1 je tapi aku rasa x best plak bubuh serai, ikut korg la ye)
2 biji bawang besar, hiris halus
1 1/2 sdb sos ikan
1/2 biji lemon, ambil jusnya
2 sdb kerisik
1 sdt gula halus
2 biji tomato, potong dadu kecil2
10-15 biji cili padi, hiris halus
garam
Cara2nya:
1. Bersikan sotong. Didihkan air, masukkan sedikit garam. Celur selama 30 saat. Jgn lelama nnt liat. Angkat, toskan.
2. Kupas buah kuini/mangga dan hiris kasar, asingkan
3. dalam bekas lain, masukkan bawang, serai, bunga kantan, sos ikan, cili padi, gula, toamto dan kerisik. Kacau rata. Masukkan buah kuini/mangga hiris, sotong dan gaul sebati.
4. Perasakan dengan jus lemon dan sedikit garam. Rasa dan adjust apa yg kurang.
No comments:
Post a Comment