Monday, June 29, 2009

Alkisah durian n tempoyak

Topik hangat di musim2 durian di sana-sini. Aku pun nak berkongsi cerita pasal durian & tempoyak ni. Utk pengetahuan, aku mmg suke sesgt mkn durian. Belum lagi jumpa benda2 atau perkara2 yg blh menghentikan 'peberet' aku nih.

Jumaat lepas aku balik umah mertua kat Pekan semata2 utk makan durian (disamping bw SIL dtg Serdang utk register kat UPM). Memang puas, kenyang, nikmat...perghhh x tau nak tulis perkataan apa lagi utk menggambarkan kegembiraan aku menikmati durian fresh br gugur (3/4 hr pun kira br gak la). Klu kat sini, mana nak puas makan. Itu pun beli dah peket2. Klu yg jual longgok tu, paling kurang mesti ada 3/4 ulas yg rosak. X puashati sungguh. Balik KL plak, FIL siap suruh ambik lagi kat umah K.Long. Dekat 20++ biji la jugak. Keta memang semerbak sepanjang jalan. Klu 'driver' kentut pun mesti aku relax je sbb ingatkan bau durian hahahaha..Sampai umah kol 2pg. En.Asben sibuk menyelamatkan ketanya dr bau-bauan itu. Yup, letak arang. Aku baru tahu.Sebelum balik tu, MIL aku bagi isi durian utk di'tempoyak'kan. Siap pesan bubuh garam, gaul2 n simpan dlm peti es. Aku baru tahu. Kalau dia x ckp, confirm aku peram je tempoyak tu dlm peti ais n confident dia akan bertukar jadi masam tempoyak. X pernah buat pun. Mesti korg ckp, alah benda tu pun x reti...lantak la..sekurang2nya aku dpt ilmu baru. (Pait ko x yah la sengeh2, akak tau ko pun baru tau hehehe). Nak dijadikan cerita, bekas yg diberi oleh MIL aku tu punya la besar. X muat peti ais kitorg. So, aku transfer la masuk bekas kecik sikit. Boh garam, masuk fridge. Esok paginya, En.Asben dgn sempoinya berkata "Tempoyak awak meletup dlm peti ais!" Aku bukak je peti ais, perghhh bertepek2 isi durian dlm peti ais..aaaa part ni aku x tau kenapa? Ada sesiapa tahu? Sila terangkan secara ilmiah ye. Sekali lagi En.Asben menyelamatkan peti ais dgn meletak arang di situ. Mana tau ni?

Aku part yg paling aku x suka bila mkn durian - kopek durian..Kecederaan2 terkucil tangan tu yg mak x sanggup..Sakit woo...so sehingga kini, aku hanya tahu dan berani kopek durian part yg dah terbelah dua tu atau bhgn bawah durian tu dah merekah besar. Itu pun kalau senang la huhuhu..Selebihnya, sapa yg makan ngan aku jadi mangsa tukang bukak durian..Tu je cerita ceriti durian aku. Cam tergantung je cerita ni..dah la aku tetiba je malas nak taip..hahahaha...

En.Asben, kita balik lg ye sblm musim abis...!!!X pe, duit minyak i sponsor..:) muahss!

7 comments:

aid said...

woii gua tau aa...gua penah nengok mak buat aaa...sbb tuh gua isi garam...hah peh tuh isi dlm bekas beso sikit bg ade pengudaraan dia...hapaaraa...tuh pon x tau....muakahkahkahkahkahkiok

Shima Sulaiman said...

suda la lu..yg ko tanya akak semalam tu apa nye..durian maybe ada gas. Tp apa kaitannya letak garam dia akan meletup? hmmm ilmu sains ni..sapa leh terangkan..cikgu kimia akak dulu asik cuti je, tu yg x pandai kimia sampai sekarang..:P

FIZA said...

hahahaa.. kelakar pulak. sy tau. sy tau. hhahaha.. (gelak lg)

sy x tau la nape bekas tempoyak tu meletup, tp sy tau yg klu nk simpan tempoyak dlm bekas, jgn isi penuh2.. tu yg mak sy ckp.. tp die x ckp pulak dr segi sains.. sbb setau sy mak sy x blaja sains. hihihihi.. citer betul ni..

p/s : o.. dh tau dh.. baru 'durian' kt opis ni sbb ade org kuarkan gas (diam2 je kan?) hahahaa

aid said...

woiii lu aa tanye gua...kan gua bgtau gua tambah garam....bkn sbb garam le die meletup...sbb bekas hang kocik sgt...ishlah ape ke x pahamnye....gua dl cikgu kimia sll dtg tp gua je sll cotie.....muakahkahkahkiok

Shima Sulaiman said...

fiza : eloo akak x melepaskan gas merata2 ye hehehehe..kena cari port yg aman hahahaha...akak pun rasa maybe sbb bekas tu kecik sgt. So, gas dia x leh nak kuar..tu yg meletup tu..

Capt.X ble: apo2 yo lah labu...ye setuju sbb bekas kecik..:)Patut la kimia dpt ........

nouryssa said...

Hahha..yo eh..lenkali jgn bubuh penuh tempoyak tu.Meletup la dia...
Ni mesti tak pernah baca citer Kampung Boy by Lat tu..ado dia cakap dalam tu.
Tapi den tau sobab omak den sentiasa buat tempoyak...
Kalau bawak tempoyak dalma keyte pon sama,panas,jadik selain jgn bubuh penuh2..jangan masuk dlm but keyto..kang habis meletup tempoyak tu cik shima weh..
Eh panjang lak komen den..
nanti buat tempoyak ikan bilis petai buh cili api eh...sodap ehhh!!!

Shima Sulaiman said...

tu la budak baru belajar...sib baik balik hr tu malam..so, x panas sgt. Kalau meletop, pengsan la nak membersihkan keta. Tempoyak ikan bilih potai cili api...!!! wahh slurp slurp..semangek nak buat ni..