Wednesday, June 24, 2009

Kek Keju Marble

Utk penggemar cheese..i am presenting the very cheesy taste cake..kalau sapa2 yg kureng suka cheese yg melampau, x yah la buat ye...takut nnt x termakan plak..anak2 adam kami seperti biasa tidak menolak, janji sedap. Tak ingat le mana aku kutip resepi ni..tp meh la try. Aku guna loyang 7" je. Kalau tuan punya resepi ni nampak resepi ni, mintak izin ye pamerkan kat sini. Sedap tau..

Bahan A
250 gm Krim Keju
30 gm mentega
30 gm gula kastor
3 biji kuning telur grade A
2 biji limau kasturi..ambil jusnya
1 s/k esen vanilla

Bahan B
3 biji putih telur grade A
30 gm gula kastor

1/2 s/k cream of tartar


Bahan C
1 s/b tepung jagung


Bahan D
1 s/k coklat emulco

Oven setting 140'C
Masa Bakar 1 jam secara steam-bake

Cara:
1. Pukulkan krim keju, mentega, dan gula dalam mangkuk sehingga kembang.
2. Masukkan telur kuning satu persatu.
3. Masukkan perlahan esen vanilla dan jus limau kasturi.
4. Masukkan semua bahan B dalam mangkuk yg lain dan pukul sehingga menjadi ringan dan gebu.
5. Campurkan bahan B kedalam bahan A. Kacau rata.
6. Masukkan tepung jagung ke dalam adunan perlahan. Kacau rata.
7. Bahagikan adunan pada 2 mangkuk.
8. 1 bahagian dibiarkan warna asal dan 1 bahagian dicampurkan coklat emulco.
9. Kacau adunan yg coklat supaya sama rata warnanya.
10. Lapikkan loyang dengan 2 lapis kertas minyak.
11. Masukkan adunan dalam acuan berselang seli warna asal dan coklat.
12. Masukkan acuan ini dalam acauan yg lebih besar dan masukkan air.
13. Bakar sehingga masak.
14. Bila nak potong gunakan pisau pelastik yg telah dicelupkan dalam air panas. (Dont do this. Guna je pisau besi yang nipis dan celupkan dalam air panas)
15. Sejukkan betul2 sebelum dipotong dan hidangkan.

No comments: