Bahan-bahan:
1 kg ubi parut (perah dan buang semua kanjinya)
500 ml santan pekat (santan kotak)
150 ml air
250 gm gula
4 biji telur (saiz besar, kalau kecil gunakan 5) –kacau sedikit
1 sudu besar minyak sapi
1 sudu besar pes pandan
1 sudu teh garam
sedikit pewarna kuning (utk mendapatkan warna hijau yg lebih menarik)
1) Satukan ubi parut dan gula dalam sebuah mangkuk besar lalu masukkan minyak sapi dan telur. Gaul rata bahan-bahan ini.
2) Kemudian masukkan santan, pes pandan, air, garam dan pewarna kuning. Kacau lagi sehingga sebati.
3) Sapukan sedikit minyak pada dasar dan keliling loyang berukuran 10 inci. Bubuh adunan ubi tadi. Bakar di dalam oven selama kira-kira 1 jam – 1 jam 10 minit dgn suhu 200/220 darjah Celsius. Oven hendaklah dipanaskan terlebih dahulu
No comments:
Post a Comment