- Bersihkan terung dan belah 2. Kalau panjang sangat kerat dulu.
- Kemudian bakar sehingga agak2 dah lembut gitu
- Hiris bawang merah, cili padi dan campurkan dengan kicap manis. Aku tambah sedikit kicap pekat utk menghitamkan dan memekatkan lagi warnanya.
- Perah sebiji limau kasturi, garam&gula jika perlu..
- Curah atas terung tu dan hidangkan.
5 comments:
hahaha...tau tak!tu la mknan yang pok der ajar mok der mkn mser muler2 kawen dl...bleh katerkan tiap2 ari jugak pok der bakar terong tu..laoknyer ikan kerisi merah bakar kosong n cicah jugak ngan sambal kicap tu...byk kali jugak la menambahnyer...teringin pulak nak mkn mser ni...hahaha
dulu mmg x reti mkn camtu..lepas dah try sekali, wahh bestnya menu ni..blh la time malas2 nak masak..main bakar2 je kekekeke:)
ye ker gua yg ajar..akakkaka~ update sikit la menu ni..kalau mak yg bakar atas api kan, beliau bakar bagi hitam hangus kulit luar terung tu sume...pastu kikis kulit hitam tu-tgok isi dia lembut jee..sdap.bau pun menyelerakan.makanan yg sihat!~jom diet
bakar sampai hangus! tpkan akak ada jumpa kat kedai mkn, diorg rebus je sampai lembut lepas tu cicah ngan kicap cili tu...best gak..cuba try test tengok..:)
Terung bakar sambal kicap taruk ikan bilis nyaman lagi.. mcm makanan org serawak..
Post a Comment