Aku C&P je dr blog kak Jun Yummylicious)
1 cawan tepung
1/4 cawan shortening atau butter (kalu butter, guna yg beku ok!)*Aku guna butter je..shortening aku lambat sungguh nak melembut
1/2 sudu teh garam
1/4 cawan air sejuk (dr fridge)
filling:
2 biji epal hijau
1/3 cawan gula
1/2 sudu teh serbuk kayu manis (*Seperti biasa, I omitted this)
minyak utk menggoreng
kupas epal, potong dadu. campurkan ngan gula n serbuk kayu manis. masak atas api perlahan hingga lembut. lenyek 1/4 dr bahagian filling dgn garfu.
ayak tepung n garam. potong shortening/butter n gaul ngan tepung hingga jadi bergentel. masukkan air n gaul ngan garfu hingga jd doh. canai atas papan, potong panjang segiempat tepat , letak inti n tutup. sapu air keliling n tekan ngan garfu kat tepi2. pastu goreng. (jun sejukkan dulu dlm fridge selama 15min, baru goreng)
*Nota: Aku x goreng tp bakar. Masa buat ni x berapa kemas tu yang isinya ada yg tersembul2 n meleleh keluar. Kena improve lg. Nak buat lagi la. Epal beli hr tu byk lagi..Utk buat filling tu, jgn risau x de guna airkan, sbb nnt epal tu sendiri akan keluarkan airnya..so, x perlu tambah air.
No comments:
Post a Comment