Ramuannya
2 camca besar minyak masak 60 g bawang merah, dihiris nipis 30 g bawang putih, dihiris nipis 25 g cili merah, dihiris nipis 5 helai daun cekur, dihiris nipis ½ biji kelapa paru, ambil bahagian putih | 25 g belacan 100 g udang kering 15 g garam 2 tangkai pucuk betik, dicelur, disejat dan dihiris halus 1 tangkaipucuk jambu muda, dicelur, disejat dan dihiris halus 5 biji limau kasturi, diperah airnya |
Cara: | |
Panaskan minyak masak di dalam kuali. Tumis bawang merah bersama bawang putih, cili merah, daun cekur, kelapa parut, belacan, udang kering, dan garam hingga terbit bau. Angkat dan biar ia sejuk. Tumbuk bahan-bahan itu dan gaul bersama pucuk betik dan pucuk daun jambu. Bubuh air limau kasturi dan gaul hingga ia sebati. |
1 comment:
pucuk betik ni pahit kan qashima.mak mertua slalu buat ulam..heheh tp kurg je pahit nya.dia buat cmni,rebus dengan air garam..hilang skit pahit nya.
Post a Comment