Thursday, June 4, 2009

Kerabu pucuk betik

Malam tadi aku buat mknn yg aku x makan...hahahha..pahit la pucuk betik ni...x sanggup nak makan...tp buatkan utk my ayah. Nama asal resepi ni Kerabu Pucuk Betik Berdaun Jambu ambik kat Mesra.net. Disebabkan x de daun jambu kat umah aku tu, so aku buat pucuk betik je la. Pastu memandai2 alter resepi org, aku tambah hirisan tomato, sos ikan, limau kasturi aku tukar limau nipis..Ni aku C&P je dr website tu...malas ah nak tulis..

Ramuannya
2 camca besar minyak masak
60 g bawang merah, dihiris nipis
30 g bawang putih, dihiris nipis
25 g cili merah, dihiris nipis
5 helai daun cekur, dihiris nipis
½ biji kelapa paru, ambil bahagian putih
25 g belacan
100 g udang kering
15 g garam
2 tangkai pucuk betik, dicelur, disejat dan dihiris halus
1 tangkaipucuk jambu muda, dicelur, disejat dan dihiris halus
5 biji limau kasturi, diperah airnya
Cara:
Panaskan minyak masak di dalam kuali. Tumis bawang merah bersama bawang putih, cili merah, daun cekur, kelapa parut, belacan, udang kering, dan garam hingga terbit bau. Angkat dan biar ia sejuk. Tumbuk bahan-bahan itu dan gaul bersama pucuk betik dan pucuk daun jambu. Bubuh air limau kasturi dan gaul hingga ia sebati.

1 comment:

myza said...

pucuk betik ni pahit kan qashima.mak mertua slalu buat ulam..heheh tp kurg je pahit nya.dia buat cmni,rebus dengan air garam..hilang skit pahit nya.