Bahan dasar:
1 1/2 cawan biskut digestive/oreo - hancurkan )
1 1/2 cawan biskut cream cracker - hancurkan )
2/3 cawan gula kastor
2/3 cawan butter - cairkan
Gaul sebati serbuk biskut dengan gula kastor dan butter. Ratakan dan tekan dalam springfoam, biar padat. sejukkan dalam fridge.
Bahan Filling:
300 gm cream cheese
2 sudu besar jus lemon
2 sudu besar serbuk gelatin
1/2 cawan air panas
500 ml whipping cream
2/3 cawan gula
topping - filling strawberry/blueberry
Pukul whipping cream dengan mixer pada kelajuan tinggi hingga kental. Ketepikan.
Campurkan serbuk gelatin bersama air panas kacau hingga benar2 larut. Ketepikan.
Dalam bekas lain, pukul cream cheese, gula dan jus lemon hingga sebati. Kemudian masukkan larutan gelatin. Pukul lagi. Masukkan whipping cream tadi, kacau hingga sebati dan rata. Tuang ke atas bahan dasar. Sejukkan dalam fridge semalaman. Sapukan filling bila menghidang dan makanlah ketika sejuk.
Selingan:
Aku tapau 2 potong utk bawa balik umah. Kononnya, 1 potong utk Dear Asben, 1 lg utk Hakimi...tp bila bgn pagi esok tu, 2 2 dah habis...and Dear Asben blh plak buat2 muka kompius...arghhhh..
2 comments:
Sodap eh..teruja ni nak buat..tapi dah lama sangat tak berkesempatan nak masak2..tapi xpe nanti la nak buat jugak!!
uiiihhh dah berderet list nak buat tu...maknanya habis je bln 6, terus melekat kat tepi dapur ye kekekeke..
Post a Comment