Tuesday, July 28, 2009

Penyakit 'MALAS' menyerang

Ahad (gambar nnt upload)

Pukul 12, gi kenduri kat lorong rumah aku. Ada jiran buat kenduri anak dia bertunang. Menu kampung tp sedapnya - Kerabu taugeh, ikan tenggiri masak kicap, daging salai masak lemak kuning + mangga, ayam goreng berempah, sambal udang. Pastu disediakan kuih-muih - kuih tako, kuih koci, kuih apa ye lg 1. x ingat plak. Anak2 adam tu, tgk kuih mula la tolak tepi nasi tu..Kimi makan 2/3 suap je..Najmi dok meratah ayam. Memasing suka plak makan kuih tako sampai 5 bekas! Ni mama kena buat ni..:)

Pukul 1++ terima sms dr kakak aku "Ada Majlis Jom Makan Buah2an Tempatan di Tasik Sri Serdang. Start kol 3 - 6 ptg." Sebenanrnya bkn la teringin sangat nak gi makan buah-buahan tu. Cuma gembira sbb en.asben sudi pergi dgn kitorg lepas dia penat2 balik keje. Gerak kol 4.15, punya la ramai umat manusia. Sib baik parking kebetulan senang dapat. Ada meja2 yg dah siap kemas2. Kitorg terus menuju ke bakul durian. Tgk2, ala tinggal kulit je. Pastu korek2 bakul tu, jumpa la sebiji yg nampak cam cantik je. Kitorg park kat tepi tasik, en.Asben kopek durian tu..isi dia umang aiiii sodap eii..tp sebiji je dpt..cis sungguh..pastu buah2 lelain byk yg dah habis..X pe la, sebenarnya saje nak expose anak2 dgn aktiviti masyarakat di situ n men'curik' masa bersama en.asben yg dah dekat sebulan x jumpa anak2..pastu kitorg rayau2 jap kat khemah2 tu, terus balik.

Isnin

Kemalasan pergi keje makin melampau2..ni disebabkan keje yg terlalu banyak nak dibuat..Bila dah banyak sangat, makin la aku malas nak buat. Penat la. Mintak bos cuti sehari dgn alasan tension hehehe..So, aku pun merayap le dr pagi sampai ke petang. Dengan siapa? Sorang2 la. En.Asben x leh cuti. Tak abis lagi training. Bosan!.

So, dari Bangi aku merayap sampai la ke Setiawangsa. Ajak Capt. Pait kuar makan. Kitorg gi makan kat Asam Pedas (berhadapan bangunan KRU). Aku order kue tiaw tomyam, Capt. Pait makan Nasi goreng ikan masin..Tomyam dia syoknyaaaaaa...pedas, masam, panas...memang berpeluh makan. Aku nak ambik gambar mknn Capt. Pait x bagi..Dia kata buat malu je org tgk..Ala biar la..bknnya mintak duit diorg pun kita makan kat situ. Tp ni je yg dpt aku snap hehehehe!

Kol 3++, lepas Capt. Pait balik ke Mindef, aku terus gerak ke Stesyen Putra Hentian Setiawangsa. Ambik tiket ke Klana Jaya. RM2.50 je. Pastu tanya staf kat situ, ada surau x kat situ. Diorg kata, x de. Yg ada bilik kecemasan utk staf sembahyang. Aku kata, blh la tumpang jap. Sekali tgk..ayooo ada sejadah ngan kain pelakat je...xkan aku nak buat mcm 'hantu kum2' tu...arrr korg pernah buat x camni..ikat kain kat area mata, pastu naikkan kain tu ke belakang. jadi cam telekung..hahhaha..sudahnya aku terus naik train, sampai ke Klana Jaya semayang kat situ...apa la..harapkan bangunan je besar, untung riban2, tempat sembahyang pun x de..En.Asben sila majukan komplen sy ini ke pihak pengurusan korg ye..Kol 5 en.asben abis keje, n fetch me there..

Itu la aktiviti org malas keje lately..ala malasnya nak keje..!

3 comments:

Nowwa said...

Pait malas amik gambar sebab nanti orang tau dia ngulorrrrr....

aid said...

ee teruknye....takan tmpt camtuh x de surau...ntah papa....yolah x de keje nk amik gambo pinggan kosong...kalu de isi dia ok le gak...buat meleleh org lain lak nengok...muakahkahkahkiok

Shima Sulaiman said...

Nowwa : dia bkn ngulor tp merehatkan perut yg dah berat tu..:D jgn repot kat MD ye..

Capt. Pait : Masa mknn tu sampai, kebulur yang amat..tu yg malas nak pikir pasal nak ambik gambo..tp mmg syok la..lenkali nak ajak en.bob try yg kat Klana Jaya pulak..diorg ni nama je cawangan tp kadang tu rasa mknn x sama...hmm mungkin air tgn. Seperti kuih yg ko buat dr blog akak tp x sesedap akak buat hahahahaha