Wednesday, July 15, 2009

Kuih Bakar Bijan

Aku x sure la..adakah 'Kuih Bakar Bijan' dan 'Kuih Bahulu Kemboja', kuih yg sama? Dulu arwah mak selalu buat ni. Memang kalau dia buat, sedapnya x tau nak ckp..pakai acuan bunga tu lagik..tp malangnya anak2 sibuk skolah merata Mesia ni (ceh alasan), maka resepi itu tak de sapa ada inisiatif utk mempelajarinya...rugi2...Ni aku try buat ahad lepas. Kebetulan SIL aku datang. Cuma x pakai acuan bunga tu je..entah mana diamnya...ooohhh kimi suka kuih ni..aku tau sbb masa tu beli 2 potong kat cafe Hospital Serdang (check-up dia tiap2 bulan tu), dia sampai nak lagi...tu yg berusaha mencari jugak resepi ni..

Sumber : Blog Kak ummie Kuantan

Bahan-bahannya:
1 cawan gula
1 cawan jus pandan/air + pandan essence (aku buat 1 cwn air + 1/2 penutup esen pandan + pewarna hijau)
2 cawan tpg gandum
2 1/4 cawan santan
2 sdb mentega
3 biji telur
1/2 sdt garam
pewarna hijau (ni aku x bubuh sbb dah bubuh dlm jus pandan tadi)
bijan (Bakar/sangai seketika)

Caranya :
- Campurkan semua dan blend sebati
- Masukkan 2 sdt minyak masak dalam loyang. Panaskan loyang dalam oven sebentar. Bila minyak dah panas, ratakan minyak ke keliling loyang dan masukkan cepat2 bancuhan tadi.
- Bakar 180°C sampai kekuningan.
- Bila dah masak, kelaurkan dan tabur bijan masa kuih tu panas2..

Paling best kalau bahagian atas tu garing lagi...senangkan kuih ni...blend je sume, curah dlm loyang, bakar.

5 comments:

sehati sejiwa said...

kuih ni gak peveret aki din la makngah...aboh memang suker kuih cenggini..

Anonymous said...

Bakar Kuih Bijan kak Ijan........he he he...........nuar

Shima Sulaiman said...

k.long : kimi blh la geng ngan aki hehehe...sy pun suka kuih ni..bila dah tau senang camni buatnya, blh la buat lagi...

Pak : Terkonang ko kek kak bijan hehehe

myza said...

sedap qasima kuih ni.tq.saya baru nak tnyaa akak guna tepung beras/suji ke.sbb tekstur dia bkn cm tepung gandum.terbukti sy silap...

Shima Sulaiman said...

apa lagi buat la mandak weii..hari tu akak tgk hermi layan plak kuih ni..:)