Ni ciptaan den..tp En.Asben kata sedap sehingga menghabiskan kesemua udang tanpa meninggalkan setitik kuah pun untuk FIL 'kesayangannya' itu..hua hua hua..Tp bkn la hebat2nya ciptaan...cuma extract dr resipi2 kat merata rumah n ubah mana2 yg dirasakan seperti syok sendiri...tolong la suggest namo eii.. (Fiza suggest nama tu..tengkiu)
Konsep eii samo dongan macam masak lomak cili api..tp den memandai2 tambah daun kari n hirisan bawang bosar yang dipotong bulat2...kononnya best:p
Bahan2nya :
Udang (Potong kaki, hujung muncungnya dan ekor sikit yo)
1/2 kotak santan (100ml)
Bawang merah + bawang putih + kunyit + cili api - ditumbuk lumat
Hirisan bawang besar
Beberapa helai daun kari
sedikit air
garam
Cara2nya:
- Masukkan bahan2 yang ditumbuk lumat dalam kuali
- Curahkan santan ke dalamnya dan tambahkan sedikit air
- Biarkan kuah mendidih di atas api sederhana sambil terus mengacau untuk mengelakkan santan bertahi minyak
- Apabila kuah telah mendidih, masukkan udang, bawang besar dan daun kari. Kacau seketika.
- Perasakan garam dan angkat.
Nota : Kuah untuk masakan ini sepatutnya tidak banyak seperti masak lemak cili api..Cuma sekadar bagi udang2 tu 'berenang' sikit je.
No comments:
Post a Comment