Tuesday, July 7, 2009

Butter prawn

Ahaksss menu yg telah ku try buat kali kedua..tp disebabkan method yg salah..yang 1st time buat tu cam hampeh je hasilnya..last week aku rayau2 blog org..jumpa la 1 blog ni...k.nor from terengganu. Dah mintak izin ye kopipes resepi dia. Pada aku, korg cari la mana2 resepi butter prawn pun tp guna method yg k.nor kongsikan. Insya-Allah menjadi. Bagus sungguh..Murah kongsi ilmu, semoga murahlah juga rezekinya..Tapi yg aku buat ni kena improve lagi sbb maybe telur yg aku gunakan tu, sejuk gedi lagi..baru kuar peti ais.. So dia keluar x lancar sgt n likat..ni hidangan utk Capt. Pait n keluarga Ahad lepas. (Gue masak bkn sbb mu dtg..tp nak perabihkan cepat udang2 itu huhuhu)

Ada org blh buat lagi halus (macam rambut) dr hasil aku ni...x pe blh cuba lagi

Aku combine resepi ni dari merata blog n buku yg aku baca..ishhh cam org x de keje je :D Tgh malas nak buat keje sbb banyak gileee...

Bahan A:
Udang (Buang ekor n gunting muncingnya)
garam + kunyit
Setangkai daun kari
Cili padi
1 batang serai (hiris halus)

Bahan B (pilihan 1)
2 biji telur
sedikit susu pekat
sedikti susu cair
2 sdb butter

Bahan B (pilihan 2)
3 butir kuning telur sahaja
2 sdb butter

Caranya:
- Lumur udang dgn garam n kunyit. Masak seketika.
- Masukkan daun kari, serai n cili padi. Masak sehingga udang n bahan2 layu. Asingkan.
- dengan menggunakan minyak yang sama, masukkan butter. Biarkan sehingga butter cair n minyak betul2 panas.
- Tutup api. Masukkan bahan2 yang telah dikacau sedikit ke dalam acuan kuih jala. Dengan cermat, gunakan tangan kiri untuk memegang acuan kuih jala, tangan kanan pegang garfu. Buatkan pusingan bancuhan telur dalam minyak yg tengah panas2 tu. Tangan kanan, perlahan2 kacau2 telur dlm kuali tu sehingga bertali2 hasilnya. Angkat dan toskan minyaknya.
- Gaulkan/tabur pada udang yang kita asingkan tadi.

4 comments:

aid said...

nanti gua mai, lu buat le lg...sedap aaa...kang gua buat x jd lak....muakahkahkahkiok...x paham sebenornye camne mung buat

Shima Sulaiman said...

nnt dtg umah akak skolahkan...klu bhn sume cukup, blh le buat. Tp klu 10 minit lagi nak dtg baru call, alamatnya makan telur masak kicap je la...:D

Anonymous said...

Tq for sharing... Almost jadi =)

Mamajenn said...

kena ckp tq kat k.nor tu..sbb bkn senang org nak share method masak ni..resepi merata kita blh jumpa kan..hehehe..