Monday, July 20, 2009

American pancake

Ni la sebenarnya hahahha...bukan nak sorok tp x sempat nak update...bz sesgt dgn program new post graduate students....pancake ni atau lempeng, ada bermacam2 resepi kita blh jumpa...cuma ubah mana2 yang perlu sahaja utk mevariasikan rasanya dan hasilnya..makan panas2 lagi la sedapnya..yg nampak cam syrup tu sebenarnya madu je..betul la tekaan fiza..shida hampir betul tekaannya itu...cuma syrup je salah..meh tgk resepinya..entah ye entah x org amerika buat camni..:D

Bahan2nya:
1 1/2 cawan tepung
1 biji telur
1 cawan buttermilk (1 cwn susu + 1 sudu besar jus lemon)
1/2 cawan gula
1 sudu teh baking powder
1 sud teh soda bikarbonat
1/2 cawan minyak

Pour in all the ingredients and blend well. Let it rest for 20 min and cook as usual..

You can have it with honey, blueberry/strawberry filling, peanut butter or makan gitu je pun sedap sbb dah manis2 kan rasanya..

6 comments:

nwc said...

nampak2 mcm pancake a.k.a lempeng jer dgn maple syrup...heheh

Shima Sulaiman said...

emmmmm errrrr betul la tu...cuma x makan ngan maple syrup..madu je..

Nowwa said...

Mmmm..lazat...
Pengsan.bilala den nak buat ni..heheh

Shima Sulaiman said...

buek jgn x buek...sonang yo...nowwa suka la beg yg mcm corak puzzle2 tu..nnt la ada masa sy jenguk kedai kat bangi tu..

Nowwa said...

Eh....nak yang camana?
Puzzle yang mana?
UPM kat mana?
Meh sini den datang antar yo..hahah..boleh bukak sidang kat opis shima..hahah
Kalau datang kedai den jarang ado...hehhe..den datang amik stock yo..

Shima Sulaiman said...

x leh bukak kodai kek opis den ni...ado yg kono halau dek pengarah den..bukan nowwa yg kena halau,den ni ha..nnt la tgk dulu apo brand eii..